De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
1e Uitbraak Afrikaanse Varkenspest in Duitsland

1e Uitbraak Afrikaanse Varkenspest in Duitsland

Zie: https://www.pscp.tv/bmel/1OwxWLWoAamKQ?t=1m8s

het Friedrich Loeffler Instituut, het Duitse onderzoeksinstituut naar dierziekten, het eerste geval van Afrikaanse varkenspest bij een wild zwijn in Duitsland bevestigd. Het kadaver werd enkele kilometers van de Duits-Poolse grens in de deelstaat Brandenburg gevonden.

Minister Klöckner, de Duitse minister van landbouw, benadrukte vandaag in een persconferentie dat er extra maatregelen worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

Het besmette gebied moet nu snel worden geïdentificeerd en afgebakend, legt voorzitter van de FLI, prof. Thomas C. Mettenleiter, uit. Volgens de eerste bevindingen zou het wilde zwijn gerelateerd kunnen zijn aan de West-Poolse populatie. Daar komen dan beperkingen, legt landbouwminister Klöckner uit. Tot dusverre zijn er geen boeren getroffen, gaat het verder. Alle wettelijke voorzorgsmaatregelen zijn al genomen.

Maatregelen bij uitbraak

  1. Beperking van het verkeer van personen in het betrokken gebied
  2. Het betrokken gebied wordt geheel afgezet
  3. Verbod op jacht
  4. Gebruik van landbouwgrond om de wilde zwijnen effectief te kunnen bejagen.
  5. Creëren van jachtpaden in de landbouwgewassen en het zoeken naar gestorven wilde zwijnen en door het creëren van zones rondom het gebied in een ring rond het geïnfecteerde gebied.
  6. In bedrijf stellen van professionele jagers voor een drastische reductie van de wilde zwijnen.

De Duitse Jagersvereniging (DJV) roept autoriteiten op om samen te werken met jagers, boeren en boswachters om verspreiding van het virus in te perken.

De Duitse autoriteiten zullen onderzoeken hoever het virus zich in Duitsland heeft verspreid. Als meer bekend is van het besmette gebied zullen de autoriteiten het gebied afgrenzen. Mogelijk worden ook andere maatregelen genomen, zoals het beperken van toegang tot het gebied. Meer duidelijkheid hierover verwachten we de komende dagen en weken.

Intussen loopt het aantal besmettingen in Polen rap op. Daar zijn de laatste weken tientallen veelal kleinschalige houderijen besmet geraakt. Volgens de ambassade in Warschau staat het aantal uitbraken nu op 82.

Print Friendly, PDF & Email