Aantal Afrikaanse Varkenspest besmetting in 2020 al zeer zorgwekkend

Bron: Boerenbusiness

NIEUWS AFRIKAANSE VARKENSPEST

Het totale aantal besmettingen van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen ligt fors hoger dan vorig jaar. De meest recente gegevens van het Europese meldingssysteem voor dierziekten (ADNS) tonen schokkende cijfers.

Over heel 2019 stond het totaal aantal gedetecteerde besmettingen op 6.407 in Europa. De cijfers over de eerste drie maanden van 2020 tonen echter al een grote toename. In het eerste kwartaal van 2020 zijn er 4.476 uitbraken gedetecteerd. Hiermee ligt het aantal besmettingen tot dusver al op bijna 70% van het totale aantal besmettingen van vorig jaar, terwijl deze aantallen slechts over 3 maanden zijn.

Landen met hoge toename
De toename is deels afkomstig van de aantal uitbraken van het virus onder wilde zwijnen in Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Slowakije. Daar ligt het aantal uitbraken tijdens het eerste kwartaal in sommige delen al hoger dan het totaal van 2019. In Servië zijn er tot dusver al 40 uitbraken gemeld, terwijl daar vorig jaar geen gevallen waren gemeld.

Niet alleen de situatie onder wilde zwijnen is verergerd. Er zijn ook landen met toenemende besmettingsaantallen onder gehouden varkens. Zo heeft ook Griekenland in februari de eerste uitbraak gemeld op een varkensbedrijf in Serres.

Situatie in Polen
In Polen is zowel de situatie onder wilde zwijnen als onder gehouden varkens verergerd. Het aantal besmettingen onder wilde zwijnen staat daar over het eerste kwartaal van dit jaar op 1.976 uitbraken. Over heel 2019 zijn er 2.468 uitbraken geregistreerd. Ook is er sprake van verspreiding onder gebieden in Polen. Eind 2019 verspreidde het virus zich naar het westen van het land en het is zelfs verspreid tot slechts een paar kilometer van de Duitse grens.

Onder gehouden varkens is de situatie ook verergerd. Ondanks dat er slechts 2 uitbraken zijn gemeld, is dit toch zorgwekkend gezien het feit dat de uitbraken gedetecteerd zijn in het nieuwe gebied in het westen van het land.

Neerwaartse trend in Estland
Niet in alle landen is er sprake van een toename. In Estland is de situatie minder ernstig geworden. Daar zijn er sinds 2018 geen besmettingsgevallen onder gehouden varkens meer gemeld. Ook de ernst van de situatie onder wilde zwijnen lijkt af te nemen. Tot dusver zijn er slechts 20 uitbraken van het virus onder wilde zwijnen gemeld.

Print Friendly, PDF & Email
Bladwijzer maken Permalink.

Reacties zijn gesloten.