Afrikaanse varkenspest maakt in Duitsland een sprong van 100 km naar westen

Op 13 oktober jl. bevestigde het Friedrich-Loeffler-Institut dat een wild zwijn, geschoten in Landkreis Meißen, positief testte op Afrikaanse varkenspest (AVP).  Meißen ligt 100 km ten westen van Görlitz (Sachsen) waar sinds 31 oktober 2020 AVP bij 548 wilde zwijnen is aangetoond. Met de bevestiging van AVP in Meißen maakt het virus een grote ‘sprong’ naar het westen. De wijze waarop het virus zich heeft verspreid is nog niet bekend.

Het eerste AVP-positieve wild zwijn in Duitsland werd gemeld op 10 september 2020 in de Kreis Spree-Neisse (Brandenburg). Het aantal AVP-positieve wilde zwijnen dat sindsdien tot 14 oktober 2021 in Duitsland is vastgesteld, bedraagt 2.368. Het overgrote deel van de besmettingen heeft zich voorgedaan langs de Pools-Duitse grens in de deelstaat Brandenburg (1.819) en een kleiner deel in de deelstaat Sachsen (549, waarvan 548 in Görlitz (gebied grenzend aan Polen) en 1 in Meißen).

De ‘sprong’ van 100 km maakt nog eens duidelijk dat AVP zich blijft verspreiden en dat door menselijke handen virus over grote afstanden kan worden verspreid. Alertheid blijft daarom geboden, zie ook het bericht uit 2019 hierover (Nature Today | Alertheid op Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen blijft belangrijk ).

Eerdere AVP berichten:
https://www.dwhc.nl/duitsland-eerste-geval-afrikaanse-varkenspest/

https://www.dwhc.nl/update-avp-duitsland/

Bronnen:

Landkreis Meißen: Landkreis Meißen – Afrikanische Schweinepest – Aktuelle Informationen (kreis-meissen.org)

Deutscher Jagdverband: Jagdverband.de

Print Friendly, PDF & Email
Bladwijzer maken Permalink.

Reacties zijn gesloten.