Bever pleegt kaalslag in boomgaard van biologische fruitteler in Vlodrop

Bevers hebben flink huisgehouden bij biologische fruitteler Paul Wolters in het Limburgse Vlodrop. De afgelopen jaren zijn er in totaal al 150 fruitbomen kapot geknaagd, een schadepost van meer van 10.000 euro. “De kosten van de boom en de productieschade worden vergoedt door het Faunafonds, maar het planten en extra verzorgen van een nieuwe boom niet”, vertelt Wolters. “Op zandgronden, zoals hier in Vlodrop, is het bijna onmogelijk om weer een redelijke productieniveau te halen van een boom die later is bij geplant.”

Pal achter Wolters’ boomgaard loopt de Rode Beek. De bever heeft daar een plek uitgezocht voor zijn burcht. Het knaagdier eet alle delen van bomen en struiken; stam, takken, bladeren en wortels. De fruitbomen van Wolters zijn dus ideaal voor de bever. De schade aan de bomen is duidelijk waarneembaar; de laatste 20 meter van de boomgaard van Wolters – het deel dat grenst aan de beek – ziet volledig zwart. Alle bomen zijn afgestorven. Sommige bomen missen takken, bij andere is de stam volledig doorgeknaagd.

Faunabeheerplan
Sinds enkele weken ligt er een nieuw faunabeheerplan voor de bever. Nieuw in dit plan is de maatregel om de bever te doden. Het is een uiterst middel dat alleen mag worden toegepast wanneer andere maatregelen geen soelaas bieden. De provincie Limburg moet de ontheffingen nog verlenen. “Dit nieuwe plan komt wel erg laat als je het mij vraagt”, zegt Wolters. “De provincie had al ver van tevoren kunnen voorzien dat de bever overlast en schade zou gaan veroorzaken.” De verwachting is dat door de groeiende populatie de schade en hinder die de bever veroorzaakt, toe zal nemen.

bron: LLTB, 12/12/17

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.