Blauwtong in Hongarije

Blauwtong koeOp woensdag 15 oktober, heeft Hongarije bij de OIE melding gemaakt van een uitbraak van Blauwtong, serotype 4. Het betreft inmiddels 2 uitbraken bij runderen in de omgeving van Deszk en Hödmezövásárhely in het zuiden van Hongarije. De getroffen bedrijven zijn kleine rundveebedrijven die in het eerder door Hongarije ingestelde beperkingsgebied aan de grens met Roemenië liggen. Er zijn verdenkingen van 2 andere uitbraken in het beperkingsgebied.

De NVWA heeft een risicoanalyse gedaan: In de periode van 01-09-2014 (6 weken voor aanvang eerste uitbraak) tot en met 16-10-2014 zijn er geen Blauwtong gevoelige dieren of producten van deze dieren vanuit Hongarije naar Nederland geëxporteerd, er is geen transport overige zoogdieren niet zijnde landbouwhuisdieren naar Nederland gedaan. In bovenstaande traceringsperiode is er vanuit Nederland 1 transport naar Hongarije geweest. Het betrof hier 1 transport runderen naar Kiskunlacháza (binnen het beperkingsgebied). Deze plaats ligt ca. 100 km van de regio waar de uitbraken Blauwtong zijn.

Hongarije heeft vervoersbeperkende maatregelen ingesteld. De kaart met het beperkingsgebied en de lijsten van plaatsen gelegen in dit gebied zijn bij dit bericht bijgevoegd (en te vinden op www.nebih.gov.hu).

In Griekenland en Bulgarije heerst al langere tijd Blauwtong, serotype 4. Het hele vasteland van Griekenland (en enkele eilanden) is een beperkingsgebied volgens Commissiebesluit 1266/2007/EC, evenals het hele grondgebied van Bulgarije.
Ook in Spanje zijn uitbraken van Blauwtong, serotype 4.

Ik verzoek u vriendelijk om uw achterban te informeren over de situatie in Hongarije en, indien van toepassing, hygiënemaatregelen aan te scherpen.


Info ziekte

De incubatietijd van blauwtong varieert van 5 tot 20 dagen. Er zijn twee soorten van blauwtong: de acute vorm en de subklinische vorm. Als dieren met de subklinische vorm besmet zijn vertonen ze geen ziekteverschijnselen. De typische blauwe tong, waaraan de ziekte haar naam dankt, komt overigens maar zelden voor.

De mortaliteit van dieren besmet met de acute variant kan bij schapen die gevoelig zijn voor de ziekte oplopen tot 10%.

Symptomen:

 • verhoogde temperatuur gedurende 6 tot 8 dagen (variatie van 2 tot 11 dagen);
 • door temperatuurstijging gaan dieren sneller ademen
 • ontstoken en verzweerde slijmvlies in de bek;
 • afbraak van het slijmvlies in de bek;
 • opgezwollen en blauwgekleurde tong;
 • kreupelheid;
 • drachtige dieren kunnen aborteren;
 • bij schapen kan breuk van de wolvezels optreden waardoor kaalheid kan ontstaan
  problemen met de luchtwegen;
 • vermagerde dieren;
 • binnen 8 tot 10 dagen overlijden de dieren of herstellen ze volledig – sterfte kan echter ook optreden bij dieren die weinig symptomen hebben vertoond;
 • bij herstel hebben dieren een duidelijke groei-achterstand en het komt geregeld voor dat ze daarna niet meer vruchtbaar zijn.
 • Het virus kan lang overleven in de rode bloedcellen van besmette dieren. Daarbij is de overlevingstijd van het virus bij runderen langer dan bij schapen. Door het Office International des Epizooties wordt ervan uitgegaan dat deze overlevingstijd tot wel 60 dagen na besmetting kan zijn.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.