Boer moet op verzoek van handhaving dode kraaien verwijderen omdat er klachten waren!

Boer in Neerbeek haalt na klachtenregen dode kraaien uit akker: ‘Gek gebeld met klachten, maar ik doe helemaal niets verkeerd’

Boer Jean Gemeni heeft de zeven dode kraaien, die als vogelverschrikker in zijn akker aan de Spaubeekerstraat tussen Neerbeek en Spaubeek dienden, verwijderd. De 73-jarige agrariër heeft ze weggehaald op verzoek van handhaving, ondanks dat hij niks illegaals heeft gedaan, hij beschermd hiermee immers zijn zaaigoed en dus zijn inkomen.

Het ophangen van kraaien is een van de maatregelen die genoemd wordt in de Fauna preventiekit van BIJ12. Dus een volledig legaal middel wat vooral effectief is bij pas ingezaaide granen en andere veldproducten en die altijd al door de boeren gebruikt wordt als preventief middel.

Het is dan ook voor ons onbegrijpelijk dat Handhaving in die gemeente niet eerst nagaat wat toegestaan is voor wat de preventieve maatregelen die een boer mag treffen om zijn gewassen en hiermee dus zijn inkomen te beschermen tegen de vraat van kraaien en kauwen.

Wij vinden dat Handhaving in deze ook een taak heeft om de bellers te informeren wat is toegestaan en de klachten ongegrond zijn en dus niet de gemakkelijk weg kiezen om juist de boer te verzoeken  om de opgehangen kraaien te verwijderen, dit omdat zij “veel” klachten krijgen van mensen, die niets meer begrijpen hoe boeren werken, dit kan volgens ons niet en is ook geheel onnodig het is de omgekeerde wereld, als er op deze wijze gereageerd wordt, wanneer er een paar mensen klagen.

Zie hieronder de richtlijn van BIJ12.


Ophangen dode vogels

Ophangen dode vogels

U kunt kraaiachtigen op kleine schaal weren door dode soortgenoten op te hangen. U kunt met deze methode pikschade aan kuilvoer en zaaibedden voorkomen.  Enkel het ophangen van landelijk vrijgestelde soorten is toegestaan.

Richtlijn BIJ12

  • hang bij grotere percelen vier dode kraaien of kauwen per hectare op, regelmatig verspreid over het perceel
image_pdfimage_print
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.