Cameron wil verbod op de vossenjacht versoepelen

hunting_1570047cRuim tien jaar na de invoering van het gecontesteerde jachtverbod in Groot-Brittannië denkt Brits premier Cameron aan een herziening van de Hunting Act. Hij wil het Britse parlement volgende week laten stemmen over de terugkeer van de vossenjacht met honden. Onder bepaalde omstandigheden zou die opnieuw worden toegelaten.
Downing Street, het kabinet van premier Cameron, bevestigde het nieuws aan de Britse krant The Independent.

Cameron zou op donderdag 16 juli een stemming in het parlement willen organiseren. Hij wil een lange herzieningsprocedure van de wet absoluut vermijden.

Concreet zou dit betekenen dat de jacht met behulp van honden niet langer volledig verboden zou zijn, als het parlement dat via een simpele stemming bekrachtigt.

Volgens de huidige Hunting Act uit 2004 mogen twee honden een vos uit zijn schuilplaats verjagen, zodat het dier doodgeschoten kan worden. Door een wetswijziging zou er ook opnieuw gejaagd mogen worden met honden.

Conservatieve meerderheid
Tijdens de jaarlijkse speech van de Britse Queen Elisabeth werd er met geen woord gerept over het jachtverbod. Cameron zou nochtans al een tijdje druk gevoeld hebben vanuit zijn conservatieve fractie om de Hunting Law te herzien.

Sinds de recente verkiezingen in mei hebben de Conservatieven een absolute meerderheid in het Britse parlement. De kans dat een vrije stemming daar in Camerons voordeel uitdraait, is dus bijzonder groot.

Tijdens de vorige legislatuur ondernamen de Tories al een poging om de wet te herzien, maar ze werden tegengewerkt door de Liberal Democrats. Labour is uiteraard niet opgezet met een eventuele herziening van de Hunting Law. Die werd immers ingevoerd onder het bewind van Labourpremier Tony Blair.

Hunting Act: een symbooldossier
De Hunting Act is een Britse wet uit 2004 die de jacht op wilde zoogdieren (specifiek vossen, herten, hazen en nertsen) met de hulp van jachthonden verbiedt in Engeland en Wales. De wet liet wel het gebruik van honden om dieren uit hun schuilplaats te drijven toe. Honden mochten het wild ook nog helpen zoeken via hun geurspoor.

Toen de wet in februari 2005 werd ingevoerd, lokte dat veel commotie uit. De jacht is een belangrijk symbool voor de conservatieve Britten. Dat uitgerekend een linkse partij die traditie een halt toeriep, viel niet in goede aarde. Conservatieven protesteerden toen openlijk voor de afschaffing van de Hunting Act.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.