De positieve trend bij hazen zet door in Duitsland

De hazenpopulatie in Duitsland blijft toenemen. (Bron: Rolfes/DJV)
Bron: 8. April 2022 (DJV) Berlin

In het voorjaar van 2021 leven 16 dieren per vierkante kilometer op velden en weiden. Dat is een van de beste metingen sinds de tellingen twee decennia geleden begonnen. Kou en regen treffen de steppebewoners echter in de loop van het jaar.

Op de Duitse velden en weiden leven gemiddeld 16 hazen per vierkante kilometer. De lezing in het voorjaar van 2021 is een van de beste sinds de landelijke tellingen 20 jaar geleden begonnen. Sinds 2017 neemt het aantal konijnen continu toe na een tussentijds laagtepunt. Dat concluderen wetenschappers die gegevens voor het natuurinformatiesysteem van de deelstaten van Duitsland (WILD) hebben geëvalueerd. Jagers hebben eerder landelijk 460 referentiegebieden geteld. Volgens deze gegevens waren er in het Noordwest-Duitse laagland de meeste veldhazen: 25 dieren per vierkante kilometer. In het Noordoost-Duitse laagland leefden 6 hazen per vierkante kilometer – de laagste waarde voor Duitsland. De Duitse Jachtvereniging (DJV) publiceerde deze cijfers vandaag.

Oost-West kloof in het veld haas

De op één na hoogste waarde voor bruine hazen werd gedocumenteerd door jagers in het Zuidwest-Duitse middelgebergte met 18 dieren per vierkante kilometer. Dan komen het West-Duitse middelgebergte (13), de uitlopers van de Alpen (8) en het Oost-Duitse middelgebergte (7). Landelijk gezien was het weer in 2020 gunstig voor de bruine haas – een overeenkomstig aantal dieren haalde de lente van 2021. Volgens de Duitse weerdienst is de herfst van 2020 de op drie na warmste sinds 1881, tot november was het zonnig en droog. De winter was de tiende te warm op rij.

Netto groeipercentage is matig

Maar in 2021 troffen de extreme weersomstandigheden de haas: volgens de weerdienst was april de koudste in 40 jaar, gevolgd door extreme aanhoudende en zware regenval in juli en augustus. Koud, nat weer is slecht voor jonge konijnen en maakt ze vatbaarder voor ziekten – ze hebben geen beschermende grot zoals konijnen. In het najaar van 2021 telden de jagers landelijk gemiddeld 10 procent meer hazen per gebied dan in het voorjaar van datzelfde jaar. Voor 2020 was de stijging nog 25 procent. Deze zogenaamde nettogroeisnelheid wordt gebruikt als een indicator voor de fitheid van de bevolking.

Het hoogste netto groeipercentage was in 2021 in het Noordwest-Duitse laagland met 20 procent. Ten opzichte van 2020 is dit 7 procentpunt minder. De kleinste stijging deed zich voor in het Noordoost-Duitse laagland: min 5 procent. Deze waarde ligt zelfs 17 procentpunt onder de waarde van het voorgaande jaar.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.