De vos gebruikt ‘Google Glass’ om te jagen

vos op jacht

Wetenschappers vermoeden dat vossen een soort kompas in hun zichtveld hebben, zodat ze beter kunnen jagen.

Als ik tv kijk, ben ik volledig ontspannen. Vooral als het naar zo’n heerlijke natuurdocumentaire van de BBC is. Maar blijkbaar kan ik mijn werk toch niet helemaal achter me laten.

Want wat blijkt nu, uit de docureeks The Wonder Of Animals: wetenschappers vermoeden dat vossen rekening houden met het magnetische veld van de aarde tijdens het jagen. Een vos voelt dus waar het noorden en het zuiden is.

Als hij een prooi ziet, doet hij niks met dit innerlijke kompas, maar als hij een prooi alleen maar hoort, gebruikt hij het om zijn kansen te vergroten. Als vossen vanuit het noordoosten aanvallen, zijn ze namelijk in 72 procent succesvol, in andere gevallen maar 18 procent.

Maar wat is nu echt het tofste

De vos kan niet alleen het magnetische veld voelen, hij kan ‘m ook zien, vermoeden de wetenschappers. In de oogbol van de vos zouden bepaalde moleculen zitten die reageren op het magnetische veld. Hierdoor komt er een soort schaduw in de vorm van een ring op het netvlies. Wanneer deze schaduw in één lijn staat met de prooi, dan weet de vos dat hij richting het noordoosten staat en kan hij los.

Het is dus net alsof de vos met een ingebouwde Google Glass een laag over de werkelijkheid legt. Hoe vet! En als hij dan lekker alles uitgelijnd heeft, dan maakt hij als kers op de taart ook nog eens een geweldige hoge sprong.

Bekijk het fragment van de BBC en zie hoe lijp Reinaert en zijn matties zijn.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.