Duitse wolven kostten de afgelopen 17 jaar nog geen half miljoen

De wolf rukt op in Duitsland. De eerste territoriale wolf werd gevonden in 2000 en de eerste roedel in 2002. Inmiddels is er sprake van zo’n 50 roedels met een geschatte populatie van meer dan 400 wolven. Desondanks blijkt er in heel Duitsland in de afgelopen 17 jaar in totaal nog geen vijf ton aan schadevergoedingen uitgekeerd te zijn.

In Nederland worden boeren bij natuurschade aan hun bedrijf door het Faunafonds gecompenseerd, in 2016 was dit een totaalbedrag van iets meer dan 21 miljoen euro. Dat het bedrag aan schade door wolven in Duitsland maar beperkt is blijkt uit de volgende vergelijkingen; in Nederland is in 2016 meer dan 600.000 euro uitgekeerd door schade van smienten, een eendensoort die voornamelijk in de winter in Nederland aanwezig is. Mezen, zoals de koolmees en pimpelmees, waren van 2013 tot en met 2015 goed voor zo’n 500.000 à 600.000 euro per jaar aan schade aan fruit. Absolute toppers zijn 4 ganzensoorten die gezamenlijk voor zo’n 18 miljoen euro aan schade hebben aangericht bij boeren door gras te eten.

Het is te verwachten dat wolven uit Duitsland steeds vaker Nederland binnen lopen. Zo zijn er alleen in Nedersaksen inmiddels 13 roedels wolven, waarvan één roedel op ongeveer 90 kilometer afstand van de Nederlandse grens. Per roedel gaan er jaarlijks twee à drie jongvolwassen wolven zwerven, dat zijn dus ruim 30 jonge wolven per jaar. Die gaan vanuit Nedersaksen in alle windrichtingen en dus ook naar Nederland. Sommige zwervers gaan zelfs meerdere windrichtingen na elkaar af, zoals de wolf van Drenthe en Groningen in 2015, die eerst naar het westen liep, toen naar het noorden en vervolgens doodgereden werd op zijn uitstap naar het zuiden. Met de snelle ontwikkeling van de wolven in Nedersaksen zal wolvenbezoek aan Nederland een steeds gewonere verschijning worden en loopt vee dus risico.

Schade door wolven is goed te voorkomen door het vee te beschermen. Het beste is om al het vee ’s nachts op stal te zetten, maar dit is niet altijd mogelijk. In gevallen dat vee buiten overnacht is een wolfwerend hekwerk verstandig, eventueel aangevuld met kuddebewakingshonden. Echter, deze maatregelen kosten tijd en geld van een boer en hebben vooral zin bij territoriale wolven. Vandaar dat Provincies en Faunafonds boeren volledig schadeloos stellen indien hun vee bewezen aangevallen is door een wolf.

Zie voor meer informatie de site van de Zoogdiervereniging.

bron: Zoogdiervereniging, 31/08/17

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.