DWHC nieuwsbrief december 2015

logo DWHC

Hierbij ontvangt u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar. In deze Nieuwsbrief staat het laatste nieuws (VHS bij konijnen) en de drie belangrijkste DWHC berichten van 2015.

VHS en wilde konijnen

KonijnHet Viraal Hemorragisch Syndroom (VHS),  ook vaak aangeduid met de (Engelstalige) afkortingen VHD (Viral Hemorrhagic Disease) en RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) is een ziekte die begin 90 ‘er jaren de konijnenpopulatie enorm heeft doen afnemen. Recent is bij tamme konijnen (van 3 verschillende locaties verspreid over Nederland) de nieuwe variant VHD-2 vastgesteld. Tot nu toe is deze nieuwe variant nog niet onder de wilde konijnen in Nederland aangetoond. In andere landen bleek dat dit ’nieuwe’ RHD2-virus zich iets anders gedraagt dan zijn voorganger RHD1.

Treft u dode wilde konijnen aan? Meld ze dan bij via het meldformulier op onze website. Geef hierbij duidelijk aan of het ‘verse’ dode konijnen (12 – 24 uur dood) of oudere waarnemingen betreft.

Klik hier voor het gehele bericht op de website.
Voor informatie over tamme konijnen zie sterfte onder konijnen door VHD.

Toxoplasmose bij eekhoorns

Van de eekhoorns die in de herfst en winter van 2014 voor onderzoek bij DWHC zijn onderzocht, is meer dan de helft doodgegaan door toxoplasmose. Ook dit najaar werd weer bij een aantal van de onderzochte eekhoorns deze ziekte vastgesteld. De meeste andere dode eekhoorns waren door  lichamelijke verwondingen (o.a. verkeersslachtoffers) gestorven. Lees hier verder voor het bericht over dode eekhoorns door toxoplasma. Meer gedetailleerde gegevens over de in 2014 onderzochte eekhoorns is te lezen in het december nummer van het engelstalige tijdschrift ‘EID-journal ‘

Geen aanwijzing voor rundertuberculose bij dassen uit Nederland

In Engeland zijn runderen en dassen besmet met Mycobacterium bovis, de verwekker van rundertuberculose. In Engeland is doorlopend discussie over de rol van dassen in deze problematiek.

Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) verricht sinds 2008 pathologisch onderzoek op wilde dieren. Er was en is geen enkele aanwijzing voor het voorkomen van rundertuberculose onder dassen in Nederland, maar daarbij moet de kanttekening gemaakt worden dat tot 2012 dassen nauwelijks werden onderzocht. Lees hier het gehele bericht.

Hazenpest bij hazen

Dit jaar is in totaal bij 14 hazen de ziekte hazenpest (tularemie) vastgesteld. De meeste (11) waren in een gebied rondom Akkrum. Daarnaast was nog een haas in Zuid-Friesland, Oost-Overijssel en Oost-Gelderland positief. Hieronder de kaart met de locaties van positieve dieren en mensen in Nederland sinds de monitoring in 2011 gestart is.  Meer informatie over hazenpest bij hazen is de lezen op de website van DWHC https://www.dwhc.nl/Diersoort/Zoogdieren/Haas/index.html

 

 

image003

 

 

 

 

 

DWHC wenst iedereen gezellige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.