Eerste bewegingsjacht op wilde zwijnen door Wbe Zuid-Oost Kempen in Noord-Brabant

Jagers van de wildbeheereenheid Zuid-Oost Kempen hebben op vrijdag 9 november in gemeente Bergeijk een eerste bewegingsjacht uitgevoerd. De jagers deden dat samen met boeren in de regio die eigenaar zijn van de gronden waarop gejaagd mag worden. Van de 16 waargenomen wilde zwijnen zijn er 10 geschoten. Daarmee komt het totaal van de door de wildbeheereenheid geschoten dieren dit jaar op 100.

Het was de eerste keer dat op Nederlands grondgebied deze vorm van bejaging is toegepast sinds het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 12 oktober de nieuwe maatregel afkondigde. De bewegingsjacht is uitgevoerd op 3 grote percelen ingezaaid met een groenbemester van elk ongeveer 10 hectare. De keuze voor de percelen hing samen met in de afgelopen zomer opgelopen schade aan landbouwgewassen en werd mede gemaakt op aandringen van de varkenshouders in het gebied.

De boeren hebben op advies van de jagers ongeveer een week ervoor aan de kopse kanten van de percelen een grote baan uitgefreesd aan de bosrand, zodat de jagers een vrij schootsveld hadden. Daarnaast zijn er in de groenbemester banen gefreesd, zodat er een goed overzicht was en er blokken van circa 3 hectare ontstonden. Op de dag zelf hebben de jagers zich geposteerd op platte boerenkarren, zodat zij van hoogte konden schieten.

bron: Nieuwe Oogst, 16/11/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.