Europese lijst telt 37 invasieve exoten die tot maatregelen dwingen

wasbeer in de winterDe lidstaten van de Europese Unie moeten maatregelen nemen om verspreiding van invasieve uitheemse planten en dieren tegen te gaan. 

De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met 37 soorten exoten die niet mogen worden verkocht, vervoerd, gereproduceerd, vrijgelaten of verzameld. Van deze 37 soorten komen er 26 ook in Nederland voor. Volgens Europees Commissaris Vella van Milieu kost het probleem van invasieve exoten de Europese Unie 12 miljard euro per jaar. Er zijn 12.000 uitheemse planten en dieren in de Europese Unie, waarvan circa 15% de inheemse soorten verdringt. Sommige niet-inheemse planten en dieren zijn schadelijk voor het milieu, gewassen, de gezondheid en beschermde soorten. Die moeten zoveel mogelijk geweerd en als dat niet kan onder controle gehouden worden.

Verboden exotische planten en dieren 2016: de Unielijst.

Per medio augustus 2016 geldt het Europees verbod (EU-exotenverordening 1143/2014) op bezit, handel, kweek, transport en import van schadelijke exotische planten en dieren.

Hieronder de planten en dieren op de lijst van de Europese Commissie (Unielijst) die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit.

Exotische planten en dieren op de lijst Europese Commissie (Unielijst):  

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.