De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
WILDBEHEEREENHEID SUSTEREN/GRAETHEIDE

Muizenburcht – Bestrijding Vos

vos-in-de-ochtend1
Een vos hoort een muis al van 10 meter ver lopen

Een Muizenburcht is net als een Vossenburcht de familiewoning, maar dan van muizen en gezien deze vrij geliefd zijn bij vossen kan je hiermee efficiënt bestrijden.

Eerst en vooral, moet je weten, welke Predatoren erin het jachtrevier voorkomen en zo er zich een gepaste boom, waarin een hoogzit kan geplaatst worden, in de nabijheid bevindt van de plek waar je de burcht wilt oprichten, kan je ook nog, normaal, op de vos aanzitten.

muizenburchtEen “muizenburcht” maakt je als volgt:

  1. Op een droge plaats, liefst nabij een pad langs- of doorheen een bos(je)‚ graaf je een komvormige kuil, waar ongeveer vijf of zes emmers grond uitkomen.
  2. Die kuil vul je vervolgens met dikke steenblokken, stukken hout, papierproppen, textielresten. . ., tot het niveau van de begane grond weer bereikt wordt.
  3. Dan worden drie bakstenen of blokken hout, in het midden geplaatst waarop een buis van minstens 60 tot cm lengte, rechtop gezet wordt.
  4. Daarna ga je verder rond de buis aanvullen met hetzelfde vulmateriaal als er reeds in de kuil zit.
  5. Tenslotte wordt over de hoop, een stuk plasticfolie geplaatst, van ongeveer één vierkante meter, tegen indringende regen, en vervolgens wordt over het geheel, graszoden gelegd.

In de buis laat je, om de veertien dagen, wat graankorrels, tussen de drie bakstenen, vallen.

Na een maand of twee (afhankelijk van het seizoen), hebben er zich reeds muizen geïnstalleerd. Dat kun je zien aan de onderrand van de hoop, of je kan het ‘ruiken, boven aan de buis. .

Plaats dan in het vierkant, rondom de burcht, een 100cm hoge mussendraad, ongeveer 20 cm onder de grond en maak de oppervlakte rondom, ongeveer 40 cm breed‚ netjes proper, zodat je de prenten of sporen van de Predatoren, die er, door de muizen aangetrokken, rond komen lopen, ziet.
Desnoods wordt een laagje zand rond de mussendraad gestrooid om nog beter de prenten en sporen te kunnen “aflezen”.

Tegen vallen van de avond in de nabije boom, aanzitten met het geweer — Vooral als er een vos komt, heeft dat zijn charme.
Een goedgebouwde muizenburcht “werkt” jarenlang!

– Met dank aan

Jan Renaer

hunting.be  de referentie voor de Jacht in België
Print Friendly, PDF & Email