Gebiedsgericht preventieplan wolvenschade Noord-Brabant

De adviescommissie preventie wolvenschade Noord-Brabant heeft een rapport uitgebracht met aanbevelingen op welke manier veehouders en overheden om kunnen gaan met de aanwezigheid van de wolf in Brabant. De commissie om extra preventieve maatregelen te nemen waardoor een wolf minder schade aan kan richten. De kosten voor die maatregelen zou de provincie deels kunnen vergoeden.

De provincie Noord-Brabant heeft  al elektrische netten te leen voor schapenhouders in gebieden waar een wolf is gesignaleerd. Deze uitleen kan worden uitgebreid, adviseert de commissie. Er zouden meer uitleenpunten moeten komen, beter verdeeld over de provincie. Daarnaast kunnen nog andere maatregelen worden onderzocht, zoals elektrische flapper linten, kuddewaakhonden en schaapskooien. De uitkomsten van deze onderzoeken kunnen tot maatregelen leiden die mogelijk door de provincie ondersteund kunnen worden in de vorm van een subsidie.

De adviescommissie preventie wolvenschade Noord-Brabant werd ingesteld nadat vorige zomer een wolf in het gebied rond Heusden schapen aanviel. Inmiddels heeft één wolf zich gevestigd in het gebied tussen Eindhoven en Weert. De commissie is samengesteld met vertegenwoordigers van LTO Nederland, ZLTO, de Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland, de Zoogdiervereniging, BPG Vereniging landelijk Brabant, de Stichting platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders, de stichting Faunabeheereenheid Noord-Brabant, de gemeente Heeze-Leende, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. Voorzitter is de onafhankelijke oud-gedeputeerde Pieter van Geel.

Het Gebiedsgericht preventieplan wolvenschade Noord-Brabant is raadplegen via de website van de provincie Noord-Brabant.

bron: Provincie Noord-Brabant, 10/12/2021
Print Friendly, PDF & Email
Bladwijzer maken Permalink.

Reacties zijn gesloten.