Goudjakhals gezien in Drenthe

Vrijdag 22 november is op een wildcamera in Drenthe een goudjakhals vastgelegd. Dit is de eerste waarneming van deze diersoort in deze provincie en de tweede keer dat het dier in Nederland is gezien. Door hun onopvallende aanwezigheid kan het zijn dat dit dier al langere tijd onopgemerkt aanwezig was. Maar ook is het goed mogelijk dat het dier de grens alweer is overgestoken.

De wildcamera was opgesteld voor onderzoek namens de Zoogdiervereniging in het kader van Netwerk Ecologische Monitoring. Binnen dit programma monitoren natuurorganisaties samen met vrijwilligers diverse diersoorten in Nederland. De waarneming van de goudjakhals was een toevallige ‘bijvangst’ uit dit onderzoek.

In 2016 en 2017 werden 2 keer goudjakhalzen gezien op de Veluwe. Sinds tientallen jaren is het dier bezig met een opmars vanuit Oost-Europa. Ook in Duitsland en Denemarken wordt de goudjakhals vaker opgemerkt al is daar nog geen bewijs van voortplanting. Voor zover bekend zit de dichtstbijzijnde roedel in Tsjechië. De goudjakhals is een stuk kleiner dan de wolf en neemt genoegen met een leefgebied van zo’n 3 tot 4 vierkante kilometer waarin het dier voornamelijk op muizen jaagt.

bron: Staatsbosbeheer, 06/12/19

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.