Heemkundekring “Echter Landj” geeft 15eJaarboek uit.

De Doort

Biografie van een uniek natuurgebied

Eind 2019 brengt de “Heemkundekring Echter Landj” haar 15ejaarboek uit. Het zal helemaal gewijd zijn aan ons unieke natuurgebied de Doort. Dit natuurgebied is vooral bekend vanwege zijn flora en fauna. Met name de boomkikkers trekken ieder jaar vele belangstellenden naar dit bijzondere gebied.

Voor vele omwonenden leeft het gebied ook voort in hun herinnering als plek waar ze hebben leren zwemmen of schaatsen, waar ze hebben gevist of nog steeds vissen, waar ze gestruind hebben of op het “leimtremke” hebben meegelift en nog meer -meestal- mooie momenten beleefd hebben.

Er is echter meer dat dit gebied uniek maakt. Hoewel de Doort als natuurgebied te boek staat, is de menselijke invloed ook groot, zowel nu (recreatie, gegraven poelen, reconstructie van de Middelsgraaf, wandelroutes, etc.) maar ook in het verleden. Denk maar aan het Slötje, hoeve de Horst, Juffrouw Zonder Kop, de kleigaten, de trambaan, kruisen en kapellen, maar ook nog meer dat minder bekend en zichtbaar is: oude Maasgeulen, rabatten, verdwenen boerderijen.

Het 15eJaarboek van de Heemkundekring Echter Landj zal in bijna 300 pagina’s en fullcolour uitgave en geïllustreerd met vele foto’s en kaarten al deze aspecten van natuur en cultuur bijeenbrengen.

In 22 artikelen wordende vele onderwerpen besproken: flora, vegetatie, libellen, vissen, boomkikkers, vogels tot geologie, verdwenen boerderijen, de middeleeuwse Beuninger Hof, het kasteel De Horst, toponiemen, kruisen en kapellen, de Middelsgraaf, de kleigaten van de Valk, et cetera..

Artikelen

Een greep uit de titels:

  • Moord in de Doort? (F, Coenen),
  • Verleden, heden en toekomst van de boomkikker in de Doort(H. van Buggenum en W. Vergoossen),
  • De libellenfauna van de Doort;Verrassende ontwikkelingen tussen 1980 en 2018(J. Hermans),
  • Oude Toponiemen in en rond Dieteren – Doort (Wil Schulpen),
  • Zwammen in de Doort(M. Utens en J. Wolters),
  • Veranderingen in de broedvogelpopulatie van het Doorterbos 1983-2018(T. Vossen),
  • “Mooder Maas” en de Doort, Geologie van een natuurgebied(B. Locht),
  • Kruisen en Kapel in de omgeving van de Doort (L. Theelen),
  • Faunasoorten en de  trendtellingen omgeving de Doort (P. Croughs),
  • De vissen van de Middelsgraaf (H. van Buggenum).

Voorinschrijving


De Heemkundekring “Echter Landj” wil u als belangstellende vooraf in de gelegenheid stellen om bij voorinschrijving met korting het 15eJaarboek te bestellen.

Leden van de Heemkundekring “Echter Landj” en van de “Natuurhistorische Vereniging Pepijnsland” kunnen dit doen voor € 20,00 en niet-leden voor € 24,00.

De voorinschrijving loopt tot 1 oktober 2019. Daarna gaat het Jaarboek € 28,00 kosten. Eventuele portokosten bedragen € 7,50.

U kunt inschrijven via internet, door het formulier op de site van de Heemkundekring Echter Landj in te vullen (https://www.echterlandj.nl/).

U kunt inschrijven door het inschrijfformulier ook downloaden, invullen en versturen naar de Heemkundekring “Echter Landj”, Plats 1, 6101 AP te Echt.

De inschrijving geldt als definitief wanneer het verschuldigde bedrag is overgemaakt en het inschrijfformulier in ons bezit is.

Print Friendly, PDF & Email
Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.