De basisuitrusting Jager

Je hebt je diploma op zak, akte geregeld en bent helemaal klaar om het veld in te gaan. Behalve dan, dat je nog niet alle benodigdheden voor de jacht in de kast hebt staan, hangen of liggen. Want er komt nogal wat bij kijken als het om jagen gaat: kleding, schoeisel, een mes, gehoorbescherming, een rugzak en wat al niet meer. En vergeet ook je geweer niet.

Wat zijn nu de basisattributen en hoe vul je slim en betaalbaar je jachtuitrusting aan?

Een van de belangrijkste dingen om jezelf af te vragen is: wat voor jacht ga ik beoefenen? Ga ik voor de actieve of de passieve jacht? Is het veel door het veld lopen en voor de voet jagen of zit ik voornamelijk op post, achter een netje of op de hoogzit? Ben je van plan om in eerste instantie kleinwild te bejagen of te helpen met schade bestrijding? Dan heeft een aanzitzak geen prioriteit maar is een net met stokken voor een camouflagehutje wel handig. Andersom heeft het aanschaffen van lokvogels geen prioriteit als je voornamelijk grofwild gaat jagen.

Net als met alle jachtbenodigdheden kun je het met kleding zo gek maken als je zelf wilt. Heb je niet heel veel te bestede n maar ben je op zoek naar een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, dan zit je bij kledingmerken Pinewood, Deerhunter, Swedteam en Seeland altijd goed.

 

Jas

Een goede jas is een must. Bij voorkeur is deze wind-en waterdicht. Daarbij hoef je niet meteen voor de dikste winterjas te gaan. Een te dikke jas zit alleen maar in de weg. Een goede winddichte zomerjas kan ook in de wintervoldoende zijn, mits je daaronder een goede onderlaag hebt. Het devies is sowieso: werk met laagjes. Zo kun je je op elk weertype kleden. Er zijn al goede waterdichte jassen vanaf € 150.-.

Broek

Broeken zijn er in vele soorten en maten. Sommige zijn waterdicht, andere niet. Wat vooral belangrijk is, is dat een broek lekker zit en goed ademt. Een waterdichte broek is leuk, maar als vervolgens het zweet langs je benen loopt omdat de broek niet ademt. heb je er nog niets aan. Een zomerbroek heb je al voor € 6o.-.

Laarzen

Ga je in Nederland jagen. dan zijn laarzen een must. Kies voor een
rubberen laars, deze is waterdicht en makkelijk schoon te spoelen. Rubber laarzen zijn er in winter- en zomeruitvoering, waarbij de winterlaarzen gevoerd zijn met neopreen. Let bij laarzen ook op dat ze een goed voetbed hebben en lekker lopen. Vaak loop je er toch ettelijke kilometers op en een goede laars helpt bij het voorkomen van bijvoorbeeld rugklachten. Laarzen met een vibram zool geven vaak meer steun en zijn warmer. Vanaf € 70,- heb je een zomerlaars. winterlaarzen gaan vanaf ongeveer € 100.-. Goede merken zijn Gunterra, Aigle, Le Chameau, Arxus. Hunter en Muck Boot.

Petje en gezichtsmasker

Een pet is onmisbaar voor elke jager. Petten zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest, hangt vooral af van je eigen voorkeur. Een gezichtsnetje is met name bij de jacht op ganzen, duiven en zeker bij kraaien geen overbodige luxe. Je kunt een netje los kopen, maar er zijn ook petten met netjes. Petjes en netjes koop je vanaf een tientje.

Handschoenen

Handschoenen kun je om twee redenen kopen: om warme handen te houden of ter camouflage. Zeker bij de jacht op vogels vallen die twee witte handen (en dat witte gezicht) enorm op. Camouflage handschoenen van gaas vind je al .

Schoenen

Ben je van plan om voornamelijk in het buitenland te jagen, dan zijn stevige bergschoenen een goede optie. De betere merken zijn Meindl. Grisport en Hanwag. Een goede bergschoen kost al gauw minimaal € 180,- maar ook hier geldt, een goede schoen voorkomt rugklachten. Door gaiters (gamaschen) aan te schaffen, verander je je bergschoen in een laars. Handig als je schoenen prettiger vindt lopen. maar wel voor dag en dauw door het natte hoge gras moet. Je hebt gaiters vanaf zes tientjes.

Winterhandschoenen

Winterhandschoenen vind je soms ook al voor een tientje, maar meestal verlies je dan aan grip op je geweer. Chevalier en Härkila hebben warme handschoenen met stretch vanaf € 6o,-. Hiermee houd je grip op het geweer.

 

Signaalkleding

In Duitsland is oranje signaalkleding bij drijf- en drukjachten vaak verplicht en ook in Nederland zie je steeds vaker- met name tijdens grootschalige vossenjachten – oranje jachtkleding. Nu hoef je niet meteen een hele oranje uitrusting aan te schaffen, een veiligheidsvest volstaat vaak al. De meeste merken hebben een dergelijk vestje wel in het assortiment. Reken op minimaal vier tientjes.

Thermisch Ondergoed

Thermisch Ondergoed is niet iets waar je misschien als eerste aan denkt, maar het zorgt er voor dat je warm en droog blijft. Deze onderlaag is dun en licht en draag je drect op de huid.het zorgt ervoor dat vocht snel van de huid afgevoerd wordt. Thermo-ondergoed heb je van merinowol en van synthetischestof ( polyamide)

Het voordeel van de synhetische stof is dat je snel droogt en Je het dus makke!lijk ‘s-avonds kunt uitspoelen en te drogen kan hangen en de volgende ochtend weer aan kan trekken. Het nadeel is dat het snel zweetluchtjes opneemt: stugger is dan Merino wol. Merino wol is niet alleen soepeler, het is ook dunner en warmer . Seeland heeft de Ageo base layer set (polyamide); voor € 8o.-_ Thermo function heeft zowel onderkleding van polyamide (€ 5o.-voor een hemd of een broek) als van merino wol (€ 70 – voor een hemd of een broek).

Regenkleding

Niets is vervelender dan nat regenen. Zeker bij guur weer. Het nadeel van regenkleding is wel dat het nauwelijks ademt. Toch is een goede regenjas en -broek onmisbaar. Baleno maakt regenkleding die 100% waterdicht is, en flexibel en stil is. Een jas kost € 100,- en de zogenaamde pijpjes of tregging kost € 5o.-. Door de 3/ 4 lengte en het open kruis is de tregging erg geliefd voor actieve jacht. De 3/4 pijp valt wel over de laars, maar blijft door zijn lengte vrijwel vrij van modder en klei. Een regenbroek kost € 65,-. Veel mensen die op post staan, vinden een regenbroek echter niet handig en kiezen voor een lange regenjas. Zowel Baleno als Deerhunter hebben lange regenjassen voor € 90-€ 100.

 

 

WAPEN JACHT

Ga je een geweer kopen, ga dan naar een winkel en laat je adviseren Met geweren wil je geen risico’s nemen, een geweer dat weigert kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Koop je een tweedehands geweer van een andere jager, breng het geweer dan naar een wapenzaak voor een onderhoudsbeurt en om na te laten kijken.

Hagelgeweer

Ga je voor een nieuw geweer? Of koop je toch een tweedehands? Verzeker jezelf er in beide gevallen van dat het wapen het Fleur de Lis-stempel (Franse lelie) heeft. Hiermee weet je zeker dat je geweer op een proefbank getest is op minimaal 1320 bar en alle staalhagel aan kan. In Nederland is er geen wettelijke verplichting voor een proefbanktest Wapens die van buiten Europa (Turkije, Rusland, Verenigde Staten) ingevoerd worden, hoeven dus niet getest te zijn voor staalhagel Voor 1000 euro heb je al een nieuwe ATA arms. Liever een nieuwe Beretta. Browning, Blaser of Winchester? Reken dan op minimaal anderhalf- tot tweeduizend euro. Een tweedehands geweer kan ook zeker zijn geld waard zijn. Duurdere merken en type hebben vaker een betere balans, en een twee dehands geweervan zo’n merk kan dan beter in de hand liggen dan een goedkoop nieuw geweer.

Kogelgeweer

Doordat de lopen van een kogelgeweer tegenwoordig allemaal op moderne machines gemaakt worden, hoef je je over de precisie eigenlijk geen zorgen te maken. Het onderscheid zit vooral in de trekker- en veiligheidssystemen. Bij veel klassieke safes wordt alleen de trekker geblokkeerd. Je hebt ook varianten waarbij de trekker en de slagpin geblokkeerd worden. Mocht je geweer per ongeluk vallen, dan is dit tweede systeem veiliger. Het veiligste is het handspansysteem, waarbij je zelfde slagpen spant. Tegenwoordig zie je steeds meer kogelgeweren op de markt met synthetische kolven. Deze zijn vaak goedkoper dan de houten varianten, zijn makkelijker in onderhoud, stabiel en kunnen bijna niet breken. De Mauser M18 (kunststof) heb je al voor € 900.-. De Sauer XT 100 (kunststof) ligt tussen de € 1100 en € 1200,-. Een Sauer 101 met houten kolf kost € 1750.- heb je dit model liever in kunststof dan betaal je €1550,-.

 

Richtkijker

Een kogelgeweer is dus niet heel duur.Wat het duur maakt is de optiek en de montage. Omdat het wild vaak in de schemering uittreedt, is optiek die ook in de schemer een goed beeld geeft van onschatbare waarde.Alleen hangt daar dus weleen prijskaartje aan.

Let bij het uitzoeken van een richtkijker op de volgende punten:

  • variabele vergroting (bij voorkeur 2-12x of 3-12x),
  • lichtpuntje in het dradenkruis en optische prestatie (lichttrans- missie>90%).

De Vanguard 3-12×56 met lichtpunt kost ongeveer € 6oo,-.

De Minox ZX5T 2-10x 50 met lichtpunt gaat vanaf € 900,-.

Zeiss richtkijkers beginnen bij € 1200,-,dievvan Swarovski bij € 2200,-.

 

Montage

Om de richtkijker op je geweer te zetten heb je een montage nodig. Tegenwoordig zie je steeds meer geweren die een geïntegreerde basis op de loop of het huis hebben. Voor losse montages, basis- en bovendelen, heb je verschillende systemen:

  • zwenkmontage,
  • span montage,
  • hexalock montage en
  • Weaver/ Picatinny montage.

De zwenkmontage is vrij prijzig, zo’n 400 à 500 euro. Het voordeel is wel dat je de richtkijker eenvoudig erop kan zetten en ervan afkan halen, zonder dat je het wapen opnieuw moet inschieten. Ook bij een spanmontage kan je de richtkijker er op- en afhalen zonder opnieuw in te schieten. Prijzen voor dit type montage liggen tussen de 300 en 500 euro.

Bij richtkijkers van Europese Richtkijker herkomst heb je vaak de keuze tussen een montage met ringen om de kijker of een montage waarbij er onder de richtkijker een rail aanwezig is. Het voordeel van een montage met ringen is dat deze wat lager op het geweer gemonteerd kan worden. Het voordeel van een railmontage is dat deze stabieler is. De hexalock montage is met € 180,- een stuk goedkoper. Maar deze is niet bruikbaar voor richtkijkers met rail. De Weaver/Picatinny montage is relatief goedkoop en heeft als voordeel dat je met één basis meerdere richtmiddelen eenvoudig kunt monteren. Handig als je voor de drukjacht een andere kijker wilt gebruiken dan voor de aanzitjacht De kosten voor richtkijkers met een rail zijn iets hoger dan zonder een rail

Foedraal

Je geweer hoort tijdens het vervoer ergens in te zitten.Er zijn geweerkoffers op de markt.Maar de meeste mensen vervoeren hun geweer in een foedraal. Goede foedralen, zowel voor kogel- als hagelgeweren,beginnen bij vijf tientjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.