Tips voor de beginnend jager voor, tijdens en na de jacht

Heel belangrijk als beginnend jager is dat je een open houding hebt en dus open staat voor alle ervaringen, die je kunt op doen, voor, tijdens en na de jacht!

 

Veel beginnende jagers kunnen vaak in Nederland niet direct jagen in een jachtveld en gaan dan tegen betaling of op uitnodiging in Duitsland op grofwild jagen. Vaak is dit jammer genoeg voor hen de enige mogelijkheid om ervaring met de jacht op te doen.

Wat raden wij de beginnende jager aan!

Ga eerst eens gewoon met iemand mee. Met of zonder geweer, maar ga niet alleen zitten. Durf vragen te stellen.’ Ben hiervoor niet bang en laat zien dat je wil leren. ‘Zeg gewoon dat je nog geen ervaring hebt Moeilijker is het niet. Is het eigenlijk wel terecht dat beginnende jagers hun heil over de grenzen zoeken?

‘Deelname in een jacht in Nederland is lastig, maar jagen in Nederland hoeft dat niet per se te zijn’ Kijk vooral in je eigen omgeving ga bijvoorbeeld regelmatig naar de kleiduivenbaan of schietbaan, daar tref je de jagers  uit je eigen buurt aan en probeer zoveel mogelijk met hen in contact te komen en toon vooral interesse. Waar ze jagen en vraag of je eens zonder geweer mee mag gaan om ervaring op te doen en of je wat voor ze kan betekenen.

Je moet je natuurlijk niet opdringen, maar als er een klik is, dan wordt het je uiteindelijk wel gegund. Vraag of je behulpzaam kunt zijn met de jaarlijkse tellingen van ree en de voorjaarstelling  van de Wbe en evt. Hulp met onderhoud van de hoogzitten of vast hutten etc. Bijna het hele jaar door worden vossen, ganzen en kraaien bestreden, het moet wel heel gek lopen als je niet een keer gevraagd wordt je geweer mee te nemen.

Voor de jacht

Het gaat een keer gebeuren, je krijgt een uitnodiging! Maar dan? ‘Kom in principe niet met lege handen’

Je bent uitgenodigd, dus neem wat mee voor diegene die je uitgenodigd heeft. Dat hoeft niet per se een dure fles drank te zijn. Het gaat om het gebaar. Twijfel je over wat je mee zal nemen, vraag dan in je omgeving wat gebruikelijk is.’ Vragen durven stellen is sowieso het devies.

‘Mocht er aan het begin van de jacht niet duidelijk gezegd worden wat wel en niet vrij is, of heb je het niet goed gehoord of onthouden, vraag het extra na’, zodat je goed weet wat wel en niet geschoten mag worden, dit geldt voor alle jacht deelname.

Je wilt immers niet diegene zijn die iets geschoten heeft, wat niet de bedoeling was.

Je kunt een nieuwe uitnodiging dan wel op je buik schrijven.’ Een andere ‘fout’ die ervoor zorgt dat je niet nog eens uitgenodigd wordt is te laat komen. Of ongevraagd  je hond meenemen is in de meeste gezelschappen echt not done. Het is al beginnend jager ook fijner als je helemaal op het jagen kunt concentreren dan ook nog met je hond bezig te zijn.

Heel veel dingen zijn eigenlijk voor de hand liggend, maar het gebeurt helaas toch nog best vaak dat mensen niet op tijd komen’, weet ik uit ervaring andere moeten niet op je hoeven te wachten, je kunt beter veel te vroeg zijn, dan kun je al op een goede manier kennis maken met de jagers en drijvers die al aanwezig zijn. Stel je even aan iedereen voor, bij binnenkomst. Gewoon iedereen even een hand geven.

Maar hoe weet je dan wat er van je verwacht wordt? ‘Gewoon Vragen! En gewoon eerlijk zeggen dat je onervaren bent en graag alles wilt leren Je kunt echt nooit teveel vragen stellen.’

Tijdens de jacht

Daar loop of sta je dan in het veld. Spannend.

‘De grootste kunst in het veld is om je vinger recht te houden’ Je moét niet schieten!

Weet  je het niet zeker wat er loopt of vliegt of vindt je de afstand te ver of dat het een veilige richting is dan is er maar een advies “ zeker niet schieten ‘ Het is absoluut geen schande om tijdens een jacht niets te schieten, als je ook maar twijfelt het wordt eerder gewaardeerd als je het niet doet dan als er een verkeerd afschot of een aangeschoten dier wegloopt of vliegt. Houdt je vooral aan instructies van de jachthouder. Bij een aangeschoten dier is dat een ander verhaal. Ook als het wild niet vrijgegeven is, vind ik, dat je vanuit weidelijkheid in deze gevallen wel moet schieten.

‘Jagen is immers veel meer dan schieten’.

Een ongeschreven regel, zoals er zo velen zijn in de jacht. Neem je bijvoorbeeld wel of niet je pet af tijdens het doodblazen van het tableau? Wat wel of niet gebruikelijk is, verschilt per gezelschap. Dus houd je oren en ogen open. Kijk wat de verhoudingen zijn en pas je aan. Tijdens de jacht is naast weidelijkheid ,veiligheid uiteraard uitermate belangrijk. Ga daar niet lichtzinnig mee om, laadt je geweer pas als je op post staat en ontlaadt als je van post afgaat . Lopen doe je met open grendel of gebroken geweer. Een ongeluk is zo gebeurd, dus mocht je een keer struikelen, zorg dat je geweer dan in ieder geval niet af kan gaan.

Tijdens de jacht is naast weidelijkheid, veiligheid uiteraard uitermate belangrijk!

Na de jacht

Je bent een paar uur in het veld geweest, je hebt genoten en iedereen heeft zich verzameld bij de jachthut Er wordt een borreltje gedronken en misschien een hapje gegeten. Maar ‘het jagen’ is nog niet voorbij.

‘Grofwild wordt vaak ontweid bij de jachthut’. ‘Toon je ook hier leergierig en hulpvaardig. Geef aan dat je ook dit graag wil leren en vraag of je kan helpen. Soms zal iemand het liever alleen doen omdat dat sneller gaat, en soms heeft iemand tijd om je het een en ander uit te leggen. Toon interesse en ga in ieder geval even kijken.’ Na het ontweiden volgt het tableau leggen en als er jachthoornblazers aanwezig zijn het doodblazen van het wild. Wat zijn dan de gebruiken? ‘Het wild wordt altijd op een bepaalde volgorde en in rijen neergelegd’, in een jachtalmanak en op internet kun je informatie vinden over de manier waarop je dit doet. Leuk om je een keer in te verdiepen. Wat  je in ieder geval niet doet, is gooien met het wild en door het tableau heenlopen. En tijdens het blazen houd je in ieder geval je mond. Wees respectvol, sta stil bij wat er die dag gepasseerd is en bewijs het geschoten wild de laatste eer.

De jacht kent veel tradities, respecteer die tradities.’ Uiteindelijk wordt het wild verdeeld. Soms hebben jachtgezelschappen afspraken met slagers of restaurants, maar meestal wordt het wild verdeeld onder de aanwezigen. Hazen, duiven, eenden, bij kleinwild is het meestal niet zo’n probleem om het wild kwijt te raken, ‘Maar bij ganzen en grofwild ligt dat vaak anders. Als jager dien je dat wat je schiet in principe ook te nuttigen Dus wordt het wild je aangeboden door de jagermeester, neem het mee en eet het op. ‘Als jager heb je ook de verantwoordelijkheid dat het geschoten wild een goede bestemming krijgt.’

Conclusie

Wat verwacht degene die je uitnodigt van jou en wat kan jij verwachten? Dat is eigenlijk kort samengevat wat je moet weten voor je ter plaatse gaat. Durf dat ook te vragen. Informeer of je je eigen boterham mee moet nemen, of je hond mee mag en met wat voor munitie er geschoten wordt.  Wees open over je onervarenheid en stel je hulpvaardig en leergierig op, dan kom je een heel eind. Gedraag je als een gast, wees vooral bescheiden.

Het is absoluut geen schande om tijdens een jacht niets te schieten

Kijk ,leer en vooral geniet.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.