Aujeszky bij wilde zwijnen en uw jachthond

De ziekte van Aujeszky bij wilde zwijnen en uw jachthond

– Hoe hoog is het risico van een besmetting van mijn jachthond?

De ziekte van Aujeszky, Jeukziekte of Pseudorabiës, is een herpes virus infectie bij varkens en het wilde zwijn is het reservoir van het virus wereldwijd.

De Nederlandse- en Duitse varkensstapel is al vele jaren vrij van deze ziekte.

Voor honden, katten en diverse andere zoogdieren kan de ziekte bijna altijd fataal eindigen echter voor de mens, is het niet gevaarlijk.

Overdracht van de ziekte 

Aujeszky, Jeukziekte of Pseudorabiës wordt oronasaal, door direct contact of aerogeen (via de lucht) overgedragen. Een overdracht via melk of sperma is eveneens mogelijk. Transplacentaire (door de placenta heen) infectie van ongeboren biggen is mogelijk.

Andere diersoorten zoals herkauwers, honden en katten, worden hetzij door direct contact, aerogeen of door eten van ongekookt slachtafval besmet. De mens is niet gevoelig voor de infectie.

Wilde zwijnen vindt een infectie asymptotisch plaats in het algemeen en besmetting bij honden kan leiden tot ernstige effecten die hevige jeuk veroorzaken, vooral in het gebied van het gezicht en oren en zelfs verwondingen, agitatie, angst (maar zonder agressie, dit in tegenstelling van hondsdolheid), bewegingsstoornissen en krampen kunnen plaatsvinden totdat het dier sterft na één tot drie dagen.

Het optreden van de ziekte van Aujeszky bij wilde zwijnen in Duitsland is niet nieuw. Een steekproef van ongeveer 2000 bloedmonsters Rijnland-Pals bij wilde zwijnen, in de periode van oktober 2011 tot januari 2014 heeft aangetoond, dat gemiddeld drie van de honderd wilde zwijnen het Herpes virus hadden. De gegevens zijn in de Eifel meestal iets hoger, net als in de rest van Rijnland-Palts.

Ook oudere dieren met een hogere waarschijnlijkheid meer besmet dan de jongere. Dit is te wijten aan het virus – zoals alle herpes virussen – na de infectie levenslang in het lichaam van het dier blijft en dus levenslang aantoonbaar. Dit betekent niet dat besmette varkens ook ononderbroken het virus uitscheiden. Integendeel, herpesvirussen hebben een actieve fase in het lichaam, maar ook een ‘rusttoestand’ en wanneer stress of door een verzwakt immuunsysteem het weer wordt geactiveerd, met als resultaat een nieuwe virus excretie. Een door een zwijn uitscheiden virus kun je niet zien met het blote oog.

De infectie in jachthonden gebeurt meestal op mond- en neusslijmvlies, bij de jacht of door aanraking met het besmette zwijn of delen ervan die in contact komen. In de afgelopen 20 jaar waren in Duitsland 19 gevallen bij honden waargenomen. Het laatste bewijs voor een hond in Rijnland-Palts dateert uit de 2016

Helaas is er geen vaccin voor honden om hen te beschermen tegen deze ziekte.

Daarom dient men de navolgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen;

  • Geen voeding van rauw, ongekookt vlees van wilde en gedomesticeerde varkens;
  • Onnodig contact van honden op jacht met geschoten wilde zwijnen (bijvoorbeeld bij de nazoek);
  • Voer geen ingewanden tijdens het ontweiden van de wilde zwijnenaan de honden.

In ieder geval, voor een besmette jachthond is dit dramatisch voor de jager of de betreffende hondengeleider.

Over het algemeen is de situatie zo, dat met betrekking tot de gehouden jacht op de wilde zwijnen, het nazoeken en andere contacten door de hond met het wilde zwijn in Duitsland, gelukkig maar heel weinig gevallen van Aujeszky besmetting voorkomen. Hieruit blijkt dat het risico niet nul, maar ook niet erg hoog is.

Ter vergelijking, het risico dat de hond bij de jacht een dodelijk letsel oploopt door de wilde zwijnen of op de weg, wordt vele malen hoger geschat.

Honden moeten, ondanks de aanwezigheid van het varkens herpes virus in wilde zwijnen worden gebruikt in de jacht. Door te voldoen aan de hierboven geschetste voorzorgsmaatregelen kan het risico van besmetting voor jachthonden aanzienlijk minder zijn.

De ‘Informatie voor de ziekte van Aujeszky bij honden voor jagers’ is te vinden op de Website van het Staatsbureau voor onderzoek Office onder Downloads; (https://lua.rlp.de/de/service/downloads/tierseuchen-tiergesundheit/).

Meer informatie voor wat betreft actuele informatie over dierenziekten met overzicht kaarten vindt U op de pagina van de “TierSeuchenInformationsSystems” (https://tsis.fli.de/).

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.