De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
Jagersvereniging wint rechtszaak mishandelde jager: activist wordt alsnog vervolgd

Jagersvereniging wint rechtszaak mishandelde jager: activist wordt alsnog vervolgd

Amersfoort – Deze week deed de rechter uitspraak in de zaak van een jager die in 2019 aangifte deed wegens mishandeling door een activist. Aanvankelijk werd de zaak geseponeerd door het Openbaar Ministerie, maar het Gerechtshof in Amsterdam besloot deze week dat de man toch vervolgd moet worden. De zaak werd begeleid door de jurist van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Begin juli diende in het Gerechtshof in Amsterdam een procedure die was aangespannen door één van de leden van de Jagersvereniging en begeleid werd door een jurist van de vereniging. Al geruime tijd werd het lid, een jager, stelselmatig lastig gevallen tijdens het rechtmatig bejagen van ganzen om schade aan gewassen te voorkomen. De activist werd al twee keer eerder veroordeeld in de afgelopen jaren voor bedreiging en vrijheidsberoving. Recent kwam de verdachte opnieuw tijdens de ganzenjacht naar het slachtoffer toe en mondde zijn verbale agressie uit in fysiek geweld. De jager heeft dit gefilmd.

Nadat de jager aangifte had gedaan van mishandeling besloot het Openbaar Ministerie vrijwel direct de zaak te seponeren. Dit op grond van het feit dat de benadeelde jager zogenaamd mede schuldig zou zijn aan de gebeurtenis. Voor dat standpunt ontbreekt echter elk bewijs.

Geen vervolging is vrijbrief voor activisten

De sepotbeslissing was voor de afdeling juridische zaken van de Jagersvereniging voldoende om de begeleiding van deze zaak over te nemen en formeel beklag in te dienen vanwege het niet vervolgen van een strafbaar feit. Immers, wanneer het Openbaar Ministerie besluit dat zelfs mishandeling geen reden is tot vervolging, krijgen activisten als het ware een vrijbrief om de wet te overtreden. En daarmee is de veiligheid van alle jagers in Nederland in het geding.

Laurens Hoedemaker, directeur: ‘Uitspraak belangrijk voor álle leden van de Jagersvereniging’

Directeur Laurens Hoedemaker van de Jagersvereniging ervaart het besluit van de rechter als de enige juiste beslissing: ‘Naast het feit dat hiermee de ernst van de zaak wordt erkend wat belangrijk is voor het slachtoffer, is dit ook een heel belangrijke uitspraak voor alle leden van de Jagersvereniging. Immers, als een jager – die volstrekt volgens de regels en met de juiste papieren ganzen bejaagt om schade aan gewassen te voorkomen – mishandeld wordt en het Openbaar Ministerie hierin geen aanleiding ziet om iemand te vervolgen, vraag je je oprecht af wat er dan wel moet gebeuren om tot vervolging over te gaan. Je kunt het over zaken oneens zijn, maar je hebt je wel aan de wet te houden. Als je de wet  overtreedt, zoals in dit geval, moet dat vervolgd worden.’

De jager laat weten blij te zijn met de beslissing van het Gerechtshof om het Openbaar Ministerie op te dragen alsnog tot vervolging van zijn belager over te gaan. De verdachte zal verantwoording moeten afleggen voor zijn daden bij de strafrechter.

Print Friendly, PDF & Email