KNJV wijzigt naam in Koninklijke Jagersvereniging

Logo KNJV nieuwMet ingang van 30 september noemt de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) zich Koninklijke Jagersvereniging. De afkorting KNJV zal niet meer gebruikt worden. Verantwoord beheren en benutten wordt het motto van de koninklijke jagers. Zie hier ook het nieuwe logo wat bij de nieuwe naam hoort.

De rol die jagers in het buitengebied zijn gaan spelen is in de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden. Het aantal inwoners is sterk toegenomen en belangen van stad, natuur en landbouw lopen in toenemende mate door elkaar heen. De overheid doet daarom steeds vaker een beroep op jagers om te assisteren bij aanrijdingen in het verkeer met wilde dieren, bij het terugdringen van schade aan gewassen en kwetsbare soorten, bij het onderhoud van landschapselementen en bij het toezicht in het buitengebied. De inzet die de 27.000 Nederlandse jagers op vrijwillige basis leveren staat gelijk aan 13.000 fulltime banen op jaarbasis.

De Koninklijke Jagersvereniging heeft bijna 21.000 leden. Nederland kent in totaal 27.000 jachtaktehouders. Jaarlijks stromen zo’n 800 tot 900 cursisten de verplichte opleiding in. Ongeveer 35% van de leden van de Koninklijke Jagersvereniging is jonger dan 35 jaar. Van de cursisten is 9% vrouw, de Koninklijke Jagersvereniging heeft 5% vrouwen in haar ledenbestand geregistreerd. Het aantal jagers woonachtig in grote steden neemt toe. In de afgelopen 10 jaar is het aantal jagers in Amsterdam met 45% gegroeid. Ook Utrecht en Den Haag laten een groei zien, 17% respectievelijk 5%.

bron: Koninklijke Jagersvereniging, 30/09/14

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.