Langs N36 gevonden wolf maand lang min of meer onzichtbaar gebleven

DNA onderzoek heeft bevestigd dat op 13 november inderdaad een wolf is gevonden langs de N36 tussen Kloosterhaar en Bergentheim. De wolf is op deze weg vermoedelijk aangereden. Wageningen Environmental Research deed samen met het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit van Utrecht sectie op het dode dier. Daaruit bleek dat het een jong volwassen mannetje was dat waarschijnlijk in 2015 is geboren. Vermoedt wordt dat hij zich gedurende langere tijd in de regio heeft opgehouden, zonder daarbij te zijn opgemerkt.
DNA-monsters van gedode schapen en de dode wolf konden allemaal tot hetzelfde individu worden herleid: een jong mannetje. In de periode van 13 oktober tot 13 november zijn er in Salland op drie locaties dode schapen gevonden. Op 13 oktober in Laag-Zuthmen bij Heino, op 8 november in Bergentheim en op 13 november in Beerzeveld. Daarna, op 13 november, is bij Kloosterhaar op de N343 een wolf doodgereden. Onderzoeker Hugh Jansman: “Dat deze wolf meerdere malen werd gesignaleerd met een tussenpoos van een maand, maakt aannemelijk dat hij zich gedurende langere tijd in de regio heeft opgehouden, zonder daarbij te zijn opgemerkt. Of het dezelfde wolf betreft die medio oktober op de Veluwe is gezien is niet te achterhalen.”

Dankzij de internationale samenwerking binnen het CEwolf-consortium kon het DNA-profiel dat op het laboratorium van Wageningen Environmental Research was vastgesteld, vergeleken worden met DNA-profielen van wolven in omliggende landen. Het Duitse Senckenberg-instituut wist het profiel te koppelen aan een wolvenpaar uit Babben in de deelstaat Brandenburg, ruim 600 kilometer van Salland vandaan. Onderzoeker Arjen de Groot: “Er leven inmiddels meer dan 70 roedels wolven in Duitsland en het verspreidingsgebied verschuift meer en meer richting Nederland. Daarmee groeit dus ook de kans dat wolven Nederland aandoen.”

bron: Provincie Overijssel / Wageningen Environmental Research, 06/12/17

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.