LLTB en provincie willen wildraster aan Duitse grens weer herstellen

Meinweg gebied en Meerlebroek leefgebied wilde zwijnen Limburg

Om wilde zwijnen die vanuit het Duitse Brachter Wald de Nederlandse grens overlopen te weren, wordt het wildraster verbeterd. Het huidige raster is in 2006 door agrariërs aangelegd om wilde zwijnen vanuit Duitsland tegen te houden. Tijdens een veldbezoek in 2015 bleek het werend effect van het raster niet meer optimaal. De LLTB en de provincie Limburg trekken nu samen geld uit om het raster weer zte herstellen .

De zwijnen veroorzaken in de provincie veel overlast. Zo waren er volgens de Faunabeheereenheid Limburg in 2017 in Limburg 78 aanrijdingen met de wilde varkens. ,,Dat is vijftig procent meer dan het jaar ervoor. En geloof me, zo’n beest van 180 kilo wil je niet op je auto hebben’’, zegt gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg.

Ook zadelen ze boeren in de regio op met een flinke kostenpost, jaarlijks bijna een ton, door schade aan gewassen. De beesten wroeten met hun snoeten in de grond op zoek naar voedsel. Bovendien vergroot hun aanwezigheid het risico op varkenspest.

Door nu in grootschalig onderhoud aan het raster te voorzien, worden problemen in de toekomst voorkomen. Het gaat om een verbetering over een lengte van bijna 8 kilometer. Het wildraster maakt deel uit van een veel langer wildraster en loopt vanaf de N570 bij Rothenbach nabij Vlodrop en natuurgebied De Meinweg tot aan Venlo.

De werkgroep wildraster Beesel-Swalmen optimaliseert het wildraster in samenwerking met de LLTB, provincie Limburg, Faunabeheereenheid Limburg en de wildbeheereenheid Beesel-Reuver-Swalmen. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en nemen enkele maanden in beslag.

Ook met het oog op de verkeersveiligheid is het van groot belang dat het werend effect van het wildraster wordt verbeterd. Het aantal aanrijdingen tussen gemotoriseerd verkeer en wilde zwijnen groeit. In 2003 werden 10 aanrijdingen met wilde zwijnen genoteerd. In 2014 waren dat er 38 en in 2017 waren er 138 aanrijdingen. Dit aantal wordt dit jaar waarschijnlijk overtroffen.

bron: LLTB, 28/11/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.