LLTB tegen loslaten nulstand wilde zwijnen in Limburg

OverlopersDe LLTB keert zich fel tegen het voornemen van de provincie om de nulstand voor wilde zijnen in Limburg los te laten. Gedeputeerde Van der Broeck wil nieuwe leefgebieden voor wilde zwijnen en edelherten aanwijzen en rasters aanleggen op plekken waar de dieren voor verkeersrisico’s en landbouwschade zorgen. Ook pleit hij voor een goede schadevergoeding aan boeren en tuinders. Begin volgend jaar wil hij hierover onder meer met de LLTB om tafel gaan zitten.

Volgens LLTB-voorzitter Léon Faassen is het een illusie te denken dat dit de problemen oplost. “Het maakt de beheersopgave alleen maar groter. Want ook buiten de leefgebieden zal de populatie explosief blijven stijgen. Het verzadigingspunt is hier nog lang niet bereikt. De velden en akkers zijn tafeltje dekje voor de wilde zwijnen. Als daar ook de kosten voor honderden kilometers rasters bijkomen weet ik wel wie daarvoor gaan opdraaien. Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat er een redelijke schadevergoeding voor ons inzit. De intenties zijn mooi, maar ik geloof er niets van.” Faassen benadrukt, dat nu al uit geldgebrek de vergoeding uit, het is uitgekleed.

Hij pleit voor het behoud van de nulstand en effectievere middelen om dit te handhaven. Als ander bezwaar noemt Faassen het gevaar voor besmetting. “Niet alleen de schade aan gewassen zal verder toenemen, maar ook risico op besmetting met Klassieke en Afrikaanse varkenspest. Met name in de regio’s Midden- en Noord-Limburg zijn veel varkenshouderijen en als daar deze ziekte uitbreekt is de ramp niet te overzien. Dan gaan grenzen dicht, zoals we dat ook met de vogelgriep hebben gezien.”

bron: LLTB, 16/12/14

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.