LLTB tegen plan van DSM voor zonnepark van 100 hectare op agrarische grond in Graetheide

De LLTB is niet te spreken over het plan van chemieconcern DSM om een zonnepark van 100 hectare aan te leggen in Graetheide. Het gebied wordt op dit moment grotendeels gebruikt voor agrarische doeleinden. De LLTB wil dat eerst alle daken worden gebruikt voor zonnepanelen. “Als de agrarische bestemming in dat gebied vervalt, legt dit bovendien naast bestaande grondclaims – voor onder andere de A2-verbreding en uitbreiding van Brightlands Campus Chemelot – een nog grotere druk op het gebied”, zegt George Salden, bestuurslid van de LLTB-regio Zuid-Limburg.

In september 2017 schreef de LLTB een brief aan alle Limburgse gemeenten en de provincie Limburg. Hierin riep de organisatie op zeer terughoudend te zijn met het aanleggen van mega-zonneparken. “Zonnepanelen horen thuis op daken of op gronden die niet landbouwkundig in gebruik zijn. We pleiten daarom voor het opschalen van meervoudig ruimtegebruik op niet-agrarische bestemmingen en we willen onderzoek naar meervoudig ruimtegebruik op landbouwgronden.”

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen stuurde op 8 maart 2018 een reactie naar de LLTB. Hierin gaf het college aan dat zij zonnepanelen bij voorkeur wil combineren met bestaande bebouwing. Volgens het college van Sittard-Geleen zijn bebouwde gebieden en de bedrijventerreinen geschikt voor de aanleg van zonnepanelen. Thijs Rompelberg, lid van het LLTB-hoofdbestuur: “Des te vreemder vinden we het dat er nu blijkbaar in het geniep vergevorderde plannen zijn gemaakt om de helft van Graetheide om te bouwen naar een mega-zonnepark. Graag zouden we met de gemeente in overleg gaan.”

bron: LLTB, 25/05/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.