Doordat er nu veel meer de natuurgebieden bezocht worden door wandelaars vaak met honden, die vanwege corona meer recreëren in eigen land.

De wilde zwijnen, die graag rust hebben, zich meer terugtrekken in de dicht begroeide bos gedeelten en mede door het geweldige mastjaar van eiken- en beukennoten, zij ook weinig hoeven te doen om aan voldoende voedsel te komen en zich ook minder verplaatsen en dan ook minder zichtbaar worden voor de jagers.

Daling
Van augustus tot medio november dit jaar is het aantal afgeschoten zwijnen met zo’n 65 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat gaat om enkele honderden zwijnen. Normaal worden er in Limburg per jaar zo’n duizend tot 1200 wilde zwijnen afgeschoten. Nu zal dat niet boven de 900 uitkomen, is de verwachting.

Effect
Dat kan volgens Faunabeheereenheid Limburg leiden tot schade en grotere verkeersonveiligheid. “Al zien we het aantal ongelukken met zwijnen niet explosief stijgen, maar dat kan ook weer komen omdat er, met name eerder dit jaar, veel minder verkeer is”, zegt Alfred Melissen van Faunabeheereenheid Limburg. “We weten dus gewoon nog niet precies wat het effect van corona is. Maar dat er minder jagers op pad gaan lijkt me logisch.”