Mogelijk vaccin tegen Afrikaanse varkenspest

 

Amerikaanse onderzoekers werken aan een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest dat grootschalig is te produceren. Het vaccin is mogelijk ook in te zetten bij wilde zwijnen.

Al langere tijd werken onderzoekers van het Plum Island Animal Disease Center in de Verenigde Staten aan een vaccin tegen virus dat Afrikaanse varkenspest veroorzaakt. Bij een potentieel vaccin tegen de hoogvirulente Georgië-stam, die nu voor de pandemie van Afrikaanse varkenspest zorgt hebben de onderzoeker een paar veelbelovende stappen gezet.

Ten eerste hebben ze een variant van het vaccin geschikt gemaakt voor grootschalige productie. Het kweken van vaccins tegen Afrikaanse varkenspest gebeurt tot nu toe op levende afweercellen van het varken. Dat maakt het op grote schaal kweken moeilijk en kostbaar. De nieuwe variant van is op cellijnen is te kweken. Een methode die geschikt is voor grootschalige productie.

Ook de toediening van het vaccin wordt gemakkelijker. Het werkt niet alleen bij inenten in de spier, maar is ook via mond en/of neus in te brengen. Daarmee is het virus mogelijk zelfs in te zetten voor beteugeling van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen. Wel moet er nog een methode komen om het vaccin veilig aan de zwijnen te voeren. Ook moet nog blijken of het vaccin voldoende effect heeft bij wilde zwijnen.

Het Plum Island Animal Disease Center ligt op een eiland voor de kust van New York. Het is het enige instituut in Amerika dat onderzoek mag doen naar besmettelijke dierziekten als mond-en-klauwzeer, varkenspest en Afrikaanse varkenspest.

 

Print Friendly, PDF & Email
Bladwijzer maken Permalink.

Reacties zijn gesloten.