De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
Na vijf jaar weer Afrikaanse varkenspest in Tsjechië geconstateerd

Na vijf jaar weer Afrikaanse varkenspest in Tsjechië geconstateerd

In Tsjechië is opnieuw na bijna vijf jaar een uitbraak van Afrikaanse varkens ontdekt bij een wild zwijn. Het dier werd op zo’n twintig kilometer van de Duitse grens gevonden nabij het dorp Jindrichovice pod Smrkem in de gemeente Liberec. Er is door de autoriteiten in Tsjechië direct een gebied van tweehonderd vierkante kilometer ingesteld ter observatie.

Wandelen in de bossen is beperkt, maar jagen is helemaal verboden, zodat de wilde zwijnen niet opgejaagd worden en op die manier AVP verder verspreiden. Doel van de maatregelen is onder meer om de wilde dieren niet op te jagen om zo verspreiding van de ziekteverwekker sneller te kunnen indammen. Alle karkassen van dieren moeten worden onderzocht op de ziekten en worden verwijderd.

Tsjechië is sinds drie jaar AVP-vrij, nadat in de zomer van 2017 bij twee wilde zwijnen in het oosten van Tsjechië het varkenspestvirus werd vastgesteld. Voor Tsjechië is het een nieuwe domper, want ze hebben de varkenspestbestrijding in 2017 voortvarend aangepakt, maar de uitbraken in Duitsland zijn een constante bron van zorg geweest. Zeker door het groot aantal gevallen in de deelstaat Saksen, die grenst aan Tsjechië. De Tsjechen zijn er altijd vanuit gegaan dat er een nieuwe besmetting via Duitsland zou kunnen komen en die zorg is nu waarheid geworden.

De verspreiding in Oost- en Zuid-Europa is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Ondanks de genomen controlemaatregelen worden er nog steeds talrijke gevallen van AVP vastgesteld, zowel bij wilde als varkens. Polen is tot nu toe het land met het hoogste aantal uitbraken van wilde zwijnen in 2022, terwijl Roemenië en Servië de meeste gevallen hebben gehad bij tamme varkens. Met de hernieuwde uitbraak in Tsjechië komt daar nog een land bij.

Print Friendly, PDF & Email