Natuurwet is geen preek

Ijzerenbos panorama IJsstraatDen Haag – “De natuurwet is geen preek. De wet is niet bedoeld om de morele zuiverheid te laten zien van degenen die hem aannemen. De wet moet toetsbaar zijn.”Dit vindt ecoloog en rechtsfilosoof Diederik Boomsma.

Boomsma was donderdag de eerste van elf deskundigen en belangenbehartigers die hun zegje kwamen doen over de nieuwe Wet Natuurbescherming tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer.Aanleiding voor de opmerking van Boomsma was de introductie van het begrip intrinsieke waarde  van de natuur. Dat begrip leidt tot verwarring, vindt Boomsma, en dus is het beter dat begrip buiten de wet te laten. Een standpunt waar Peter de Koeijer, die namens LTO Nederland het woord voerde, zich wel in kan vinden.Toch is niet iedereens het daarmee eens.

Hoogleraar natuurbeschermings- en waterrecht Kees Bastmeijer zou het een ontkenning van de ontwikkeling in het natuurrecht vinden, als de intrinsieke waarde van natuur niet in de wet zou staan.  Niet voor niets is dat begrip  sinds de jaren zestig in tal van internationale afspraken vastgelegd, zegt hij.

De Wet Natuurbescherming beperkt de jacht, hetgeen door  Laurens Hoedemaker KNJV  en Menk Rittersma Wildbeheereenheid Noordwest Groningnen met zorg vervult, terwijl  daarentegen de Vogelbescherming en de Waddenvereniging  vinden dat de jacht nog te veel ruimte heeft in de nieuwe wet.  Waar aanhangers van de jacht gepassioneerd betoogden dat de jacht bijdraagt aan de biodiversiteit, konden de belangenbehartigers met evenveel vuur volhouden dat de jacht alleen in uiterste noodzaak mag worden toegepast om extreme overlast of schade te voorkomen.

door JAN BRAAKMAN 25 sep 2014

via Boerderij.nl – Natuurwet is geen preek.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.