Nu al 2 wolven in militair domein Leopoldsburg gesignaleerd op wildcamera’s

Krijgen we binnenkort een eerste roedel Limburgse wolven? Die kans bestaat nadat er op het militair domein in Leopoldsburg een tweede wolf gespot is. Het gaat om een mannetje. Op een wildcamera van het Agentschap voor Natuur en Bos is te zien hoe hij, samen met wolvin Naya op pad is in de nacht van zaterdag op zondag.

Vermoedelijk 9 schapen gedood door tweede wolf in Vlaanderen

Sinds vorige week zijn er in Vlaanderen Leopoldsburg een aantal meldingen gedaan waarbij schapen om het leven kwamen, omdat ze vermoedelijk zijn aangevallen door een wolf. Wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek namen DNA-monsters en plaatsten extra camera’s om dit te onderzoeken. Intussen is duidelijk uit de analyse van de beelden dat het om een wolf gaat die geen halsband draagt. Het gaat dus om een tweede wolf die zich in Vlaanderen ophoudt.

Begin vorige week kwam de eerste melding van dode schapen uit een privé-kudde in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt. Zowel zaterdag, dinsdag als vrijdag zijn dode schapen gevonden. In totaal gaat het om 4 dieren. De kudde zat ’s nachts achter een raster met schrikdraad. Uit onderzoek blijkt wel dat de stroomspanning op de draad door de droogte te laag was. Medewerkers van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben de draad verstevigd en verhoogd. De stroomspanning is ook hersteld. In de onmiddellijke omgeving werd nog een ander schaap, niet van deze kudde, gevonden dat al wat langer dood was.

Wat verder uit de buurt zijn zaterdagavond 11 augustus opnieuw 4 dode schapen aangetroffen. Opnieuw wijst alles op wolf. Ook hier zijn DNA-monsters genomen om dit te bevestigen. De resultaten van de monsters zullen binnen een aantal weken bekend zijn. Schade die de wolf veroorzaakt wordt vergoed. Dit is zo voorzien in het Vlaamse wolvenplan en vastgelegd in de wetgeving.

bron: Agentschap voor Natuur en Bos, 13/08/18

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.