De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
Onderzoek naar samenwerking tussen raven en wolven

Onderzoek naar samenwerking tussen raven en wolven

ANP: 24 juni 2021 10:34

Groen & duurzaamheid

Zes jonge raven die dit voorjaar geboren zijn op de Veluwe hebben een zender gekregen waarmee onderzoekers te weten willen komen of de wolven in het natuurgebied samenwerken met de vogels.

Uit buitenlands onderzoek is bekend dat wolven en raven elkaar helpen bij het vinden van een prooi. Maar aangezien wolven pas sinds kort na 150 jaar afwezigheid weer terug zijn in Nederland, en raven niet veel voorkomen, vragen de wetenschappers zich af of beide diersoorten in Nederland nog tot enige samenwerking komen.raaf op zoektocht

Raven verdwenen in de vorige eeuw uit Nederland. Na herintroductie zijn er nu weer ongeveer 180 broedpaartjes, maar de vogel behoort nog steeds tot de met uitsterven bedreigde soorten.

Er is nog nooit eerder onderzoek gedaan naar verblijfplaatsen van raven en hun terreingebruik. De zenders van de jonge raven leveren daar ook gegevens over, net als over broed-, nest- en eetgedrag.

De jonge raven kregen de zender op Koningsdag en zijn vorige maand uitgevlogen. Ze zullen de komende weken verder van het nest vliegen, aldus de wetenschappers.

Het buitenlandse onderzoek liet zien dat raven wolven op de voet volgen, wetende dat een geslaagde jacht van de wolf een vers kadaver oplevert.

Raven zouden wolven ook met gekrijs naar makkelijke prooien lokken. De wolf doodt de prooi en eet het verse vlees. De resten blijven liggen voor de raven, die zelf de huid van een hert of een zwijn niet kunnen doorboren.

Print Friendly, PDF & Email