Ook in 2019 konijnensterfte door VHS/RHD virus

Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) en de faculteit Diergeneeskunde krijgen het hele jaar door meldingen van dode konijnen. In augustus en september nam dit aantal toe. Onderzoek toonde aan dat het viraal hemorragisch syndroom (VHS) nog steeds slachtoffers maakt. Een ziek konijn kan niet worden behandeld, maar bij een gehouden konijn is het wel mogelijk om met inentingen de ziekte voor te zijn. Hierbij is het belangrijk dat het dier voor beide in Nederland voorkomende VHS-typen wordt ingeënt. Eigenaren kunnen hiervoor terecht de dierenarts.

VHS/RHD wordt veroorzaakt door het Rabbit Hemorrhagic Disease Virus (RHDV). Hiervan bestaan twee typen. Waar het klassieke RHD-1 virus sinds de jaren ’90 in Nederland konijnen voorkomt, is de nieuwe variant, RHDV-2, pas in 2010 voor het eerst in Frankrijk gevonden. Het heeft zich sindsdien over een groot deel van Europa verspreid en is in 2015 voor het eerst in Nederland aangetoond.

Besmette konijnen sterven door een hele acute ontsteking van de lever. De ziekte gaat meestal zo snel, dat ze uiterlijk nog geen ziekteverschijnselen vertonen maar zeer plotseling doodgaan. Niet alle besmette konijnen gaan dood: het percentage konijnen dat na besmetting sterft, varieert tussen de 5% en 70%. In tegenstelling tot het klassieke RHD-virus, gaan ook jonge konijnen, al vanaf 2 weken oud, dood aan de nieuwe variant RHDV-2.

Zie voor meer informatie de site van het DWHC.

bron: DWHC, 18/09/19

Print Friendly, PDF & Email
Bladwijzer maken Permalink.

Reacties zijn gesloten.