Plaag wilde zwijnen Ell i.v.m. voedselgebrek in hun leefgebied

Jagers moeten flink aan de bak in natuurgebied Heijkersbroek in Ell. De overlast van wilde zwijnen neemt daar toe.

Dat meldt de gemeente Leudal.

Geen voedsel in leefgebied zwijnen
Door een tekort aan voedsel in hun leefgebied gaan de wilde zwijnen op zoek naar eten op de akkers. Hierdoor lopen akkerbouwers schade op aan hun gewassen. Maar daar blijft het niet bij. Doordat de zwijnen elders gaan speuren naar voedsel leidt dat tot onveilige situaties in het verkeer en confrontaties met mensen en huisdieren.

Beesten steeds brutaler
Daarom waarschuwt de gemeente haar inwoners om huisdieren aan de lijn te houden in en om Heijkersbroek. Volgens de gemeente worden de zwijnen steeds brutaler en hebben ze geen angst voor de mens. Ook wordt afgeraden in het donker het natuurgebied te betreden. De beesten zijn namelijk het meest actief in het duister.

Lees ook: Jagers: ‘We schieten wilde zwijnen niet af voor de kliko’

Afschot
Vanwege de hinder onderneemt de gemeente Leudal actie. Dat gebeurt in samenspraak met de Wildbeheereenheid Grenskant. Jagers gaan dit weekend in het leefgebied tussen 17:00 en 7:00 uur de wilde zwijnen afschieten. Heijkersbroek is dan niet toegankelijk voor recreatief gebruik zonder toestemming. Hoe lang dit gaat duren, kan de gemeente niet zeggen.

Geen spokentochten
Het is overigens niet voor het eerst dat het zwart wild voor een belemmering zorgt. De spokentochten in de bossen in het dorp moesten van de kalender worden geschrapt vanwege een groeiend aantal wilde zwijnen in het Heijkersbroek.

image_pdfimage_print
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.