Provincie Limburg – Stich­ting AAP gaat ook “LAATSTE” Lim­burg­se was­be­ren op­van­gen.

Stichting AAP gaat ook de resterende wasberen die in de provincie Limburg rondlopen opvangen. Tijdens het eerste vangproject, van oktober 2019 tot maart 2021, zijn er 46 wasberen uit het wild weggehaald en deze zijn door Stichting AAP opgevangen. Naar schatting leven er nog 17 tot 36 wasberen in een aantal Limburgse regio’s, met name rond Sittard en Maastricht. Ook die dieren wil de stichting opvangen zodra ze worden gevangen.

In Limburg zijn de afgelopen tijd nieuwe vangkooien voor wasberen getest. Daarnaast is de procedure rondom afschotvergunningen versoepeld voor moeilijk te vangen wasberen. De Limburgse wasberen komen niet uit Duitsland. DNA-onderzoek van het RIVM wijst uit dat de meeste dieren,( dus niet alle) zeker de wasberen rond Sittard, een lokale oorsprong hebben.

De wasberen zijn vermoedelijk ontsnapt in de regio of stammen af van ontsnapte dieren. Tegelijk wordt wel verwacht dat wasbeerpopulaties in Duitsland en België hun leefgebied blijven uitbreiden en over een aantal jaar de Nederlandse grens zullen bereiken. Wat de gevolgen zijn voor de bestrijding van wasberen wanneer ze zich vast in Nederland vestigen is onbekend.

bron: Provincie Limburg, 21/10/2021

Wij als wildbeheereenheden in Limburg kunnen alleen maar constateren, dat hoe langer hoe meer wasberen gezien worden op onze wildcamera’s en dat de provincie met dit beleid de vestiging van deze invasieve exoot alleen maar bevorderd. Dat wij in Susteren al meer 10 jaar gelden de eerste dode wasbeer gevonden hebben, geeft alleen maar aan dat deze exoot al veel langer in Limburg actief is en dat met vangen alleen je deze exoot niet effectief kunt bestrijden. Het is nu ook nog eens een nachtdier geworden, wat de bestrijding van deze soort nog lastiger maakt. Wij vragen ons dan ook af waarom niet beide maatregelen vangen en afschot niet samen kunnen gaan, wil je echt effectief zijn om de stand te beperken.

Stichting AAP blijft op deze wijze als lachende derde op de achtergrond, de provincie moet voor iedere gevangen wasbeer elke dag € 5,- betalen en ook de vangkosten , het vervoer en de sterilisatie, wat dit kost vernemen wij helaas niet van de provincie.
image_pdfimage_print
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.