De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
Reactie Belgische Boerenbond op nieuws terugkeer wolf en uitbreiding roedel in Limburg.

Reactie Belgische Boerenbond op nieuws terugkeer wolf en uitbreiding roedel in Limburg.

Reactie Boerenbond op nieuws terugkeer wolf en uitbreiding roedel

De terugkeer van de wolf wordt bij landbouwers en in Limburg niet op gejuich onthaald.

De terugkeer van de wolf wordt bij landbouwers en in Limburg niet op gejuich onthaald. Niet alleen de wolf, maar ook de professionele land- en tuinbouw moeten kunnen blijven bestaan, dat zegt Boerenbond in een reactie vandaag.

Men verwacht nu van veehouders (zowel particulieren en professionelen) dat ze zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Dit is echter niet vanzelfsprekend, want hun ondernemerschap of hun hobby wordt mogelijk bedreigd.

Een omheining die geplaatst werd om dieren binnen te houden krijgt nu de bijkomende functie om dieren zoals de wolf buiten te houden. Daardoor moeten ze aan volledig andere eisen voldoen die aanzienlijke investeringen vergen, zowel in middelen als in tijd.

Voor Boerenbond moet de overheid tegemoetkomen in de volledige – niet enkel een gedeeltelijke (80%) – investering én onderhoudskosten. Eens zo’n omheining geplaatst is vergt ze immers heel wat onderhoud. Tot slot mogen de middelen voor professionelen niet uit het landbouwbudget komen zoals nu het geval is, maar moeten ze voor Boerenbond geput worden uit natuurmiddelen.

Terug naar Persberichten

Print Friendly, PDF & Email