De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
Record aantal wilde zwijnen geschoten op de Veluwe

Record aantal wilde zwijnen geschoten op de Veluwe

Op de Veluwe zijn de afgelopen drie maanden 5.000 wilde zwijnen afgeschoten. Nooit eerder werden in zo’n periode zo veel dieren in het natuurgebied afgeschoten. Volgens de jagers gaat het afschieten dit jaar relatief makkelijk. Dat komt omdat de zwijnen vaker uit de bossen komen vanwege het geringe voedselaanbod.

 

Dit seizoen waren er op de Veluwe ongeveer 10.000 wilde zwijnen. Het doel is dat er zo’n 1.350 overblijven. Er moeten nog ongeveer 8.800 wilde zwijnen worden gedood op de Veluwe. Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland is optimistisch over de haalbaarheid van deze doelstelling.

‘Alle ingrediënten zijn aanwezig om in de buurt te komen van de doelstand. Er is weinig voedsel in de bossen, zodat er deze winter veel natuurlijke sterfte zal zijn. Ook is de wolf aanwezig, die graag wild zwijn eet en er is uitval door wildaanrijdingen.’

Kwaliteit bossen

Eigenaren van de bossen, onder meer Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Geldersch Landschap, melden dat meer dan 1.350 wilde zwijnen slecht is voor de kwaliteit van de bossen. De dieren vreten de jonge aanwas op en er zijn dan meer aanrijdingen.

Het jachtseizoen duurt nog tot 1 februari. ‘Er wordt niet meer afgeschoten dan nodig’, zegt Koffeman. ‘Als er veel zwijnen doodgaan door de honger, dan zien de wildbeheerders dat. Tijdens het schieten registreren ze wat er nog rondloopt. Bovendien wordt het moeilijker de dieren te vinden als ze minder aanwezig zijn. Ook als je niets meer tegenkomt zitten er altijd nog meer dan 1.000 zwijnen in het bos.’

Print Friendly, PDF & Email