Succesvolle Jacht wilde zwijnen in Leopoldsburg na 10 jaar niets doen

De populatie everzwijnen in  Belgisch Limburg loopt uit de hand. ‘Landbouwers in de provincie Limburg maakten de voorbije week melding van minstens 40.000 euro schade aan hun weiden en gewassen” weet Koen Vanheukelom, Boerenbond Limburg.” Maar ook de (verkeers)veiligheid van de inwoners en recreanten is in gevaar.Het is duidelijk dat, daar waar de problemen zich vroeger slechts op enkele locaties voordeden, de everzwijnenpopulatie (en dus ook de schade) sterk toeneemt in de hele provincie. Dit blijkt ook uit de herkomst van de meldingen (o.a. Voeren, Bilzen, Lanaken, Diepenbeek, Leopoldsburg, Hechtel-Eksel, Hamont-Achel, Maaseik, Meeuwen-Gruitrode en Houthalen-Helchteren).

Boerenbond eist dat het probleem aangepakt wordt, daar waar het zich stelt: in de natuurgebieden. De meeste natuurgebieden zijn niet bejaagbaar en zijn dus een veilig schuiloord voor de evers van waaruit ze probleemloos schade aanrichten in het omliggend landbouwgebied.

De landbouwers worden hier niet voor vergoed. Integendeel, ze worden als ‘schuldigen’ aanzien omdat ze hun akkers niet afrasteren. Dit vinden de boeren de wereld op zijn kop. Ze pikken het niet langer dat zij opgezadeld worden met de geleden economische teeltschade. De landbouwers wijzen ook op het feit dat everzwijnen enkele besmettelijke dierenziekten kunnen verspreiden (oa varkenspest, mond- en klauwzeer) naar de veeteeltbedrijven in de regio en dus zorgen voor een ernstige sanitaire problemen.

Samen met de stijging van de everzwijnenpopulatie nemen ook de problemen toe. Op 2 weken tijd kwamen op Boerenbond een 20-tal meldingen binnen van schade door everzwijnen aan teelten en grasland. Een areaal, groter dan 60 voetbalvelden, werd dit najaar al grotendeels vernield met zware economische verliezen tot gevolg. In een eerste raming schat Boerenbond het verlies van de voorbije week op 40.000 euro, wat ongetwijfeld nog zal oplopen vermits nog niet alle schade gemeld is. Gemeentelijke schattingscommissies moeten op het terrein het exacte verlies bepalen. Drijfjacht Leopoldsburg wilde zwijnen

De jagers en drijvers uit Alken en Sint-Truiden in samenwerking met de wildbeheerseenheid Leopoldsburg hebben afgelopen weekend  op uitnodiging van de jachtrechthouder op de militaire basis van Leopoldsburg. Anders dan bij de vorige drijfjacht, was dit weekend wél alles tot in de puntjes voorbereid. Al zal de groep jagers ook het geluk enigszins hebben meegehad.

De jacht vond plaats op het militair domein van Leopoldsburg. De dieren worden vandaag reeds aangeboden in de groothandel voor verkoop. De grote hoeveelheid geschoten wild biedt echter geen garantie op financieel succes. De voedselproblemen bij het ingevoerd evervlees uit Spanje heeft zijn gevolgen voor de commerce.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.