Tweede Info-brief DWHC van 2019

Hierbij ontvangt u de tweede Info-brief van 2019 met een selectie van berichten die de laatste maanden op onze website zijn verschenen en die voor de mensen in het veld belangrijk kunnen zijn of bijzonder zijn.

Stand van zaken zwijnen sterfte Veluwe

Sinds begin 2019 is er verhoogde sterfte onder de wilde zwijnen op de Veluwe. Bij geen van deze zwijnen is Afrikaanse varkenspest (AVP) of klassieke varkenspest (KVP) aangetroffen. Zes wilde zwijnen zijn door DWHC uitgebreid onderzocht. Eén zwijn is doodgegaan aan een bacteriële longontsteking, maar voor de overige vijf wilde zwijnen is geen oorzaak gevonden. Wel zijn diverse varkensziekten en gifstoffen uitgesloten als doodsoorzaak. Klik hier voor het gehele bericht.

Ooievaar dood door elastieken in maag

In juni 2019 ontving DWHC een ooievaar uit Hilvarenbeek.  Bij sectie bleek haar kliermaag vol te zitten met elastieken. Er zat zo goed als geen normaal voedsel meer in de maag. Het is treurig dat dieren doodgaan door zwerfafval omdat mensen de straat, het park, het strand etc. als afvalbak gebruiken.

Klik hier voor het gehele bericht met een foto van de maag vol elastieken.

Kalfjes worden geiten fataal

Een mager, hoogdrachtige reegeit kwam begin mei bij DWHC voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Het dier was broodmager, maar woog evengoed nog 21,5 kg. Bij sectie bleek de geit drachtig van twee kalfjes. Deze waren zo groot dat ze de gehele buikholte vulden, waardoor zowel de organen in de buikholte als in de borstholte in de verdrukking kwamen. De grootte van de twee kalfjes is de reegeit fataal geworden. Klikhier voor het gehele bericht.

Vos op Terschelling: Versleep dode dieren niet overbodig

DWHC  heeft in samenwerking met het RIVM een dode vos onderzocht. Daarbij kwam  naar voren dat het dier naar alle waarschijnlijkheid versleept en elders achtergelaten was. Deze vos was besmet met vossenlintworm. Een besmetting met vossenlintworm kan ernstige risico’s met zich meebrengen voor de mens. Daarom waarschuwen de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, DWHC en RIVM mensen om dode dieren niet onnodig te verslepen. Klik hier voor het gehele bericht.

Opnieuw hazenpest in Overijssel

In april werd opnieuw bij een haas in Overijssel hazenpest vastgesteld. Dit was in hetzelfde gebied waar in oktober 2018 ook hazenpest was aangetoond.

In 2019 zijn tot half april bij het DWHC 23 hazen onderzocht. Er zijn diverse doodsoorzaken gevonden. Naast de haas met tularemie, zijn onder andere  7 hazen doodgegaan door besmetting met de bacterie Yersinia pseudotuberculoseen 7 hazen door besmetting met een lagovirus (EBHS of RHDV-2).

Klik hier voor het gehele bericht.

Eindresultaten bloedonderzoek reeën in Nederland

In de zomer van 2018 werd uit de voorlopige resultaten van het bloedonderzoek bij reeën al duidelijk dat op meerdere locaties in Nederland antistoffen tegen het teken-encefalitisvirus waren gevonden. Maar toen was niet duidelijk of er sprake was van een toename in het aantal locaties ten opzichte van het vorige onderzoek of dat het op meerdere plaatsen was gevonden omdat meer monsters waren onderzocht. Uit statistische berekeningen blijkt nu dat er sprake is van een toename van het aantal locaties (Rijks et al., 2019). Klik hier voor het gehele bericht.

Voor het aanmelden en afmelden van de DWHC nieuwsbrief, kunt u mailen naar m.montizaan@uu.nl

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.