De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
Update AVP Duitsland -Wild zwijn met varkenspest buiten kerngebied Duitsland

Update AVP Duitsland -Wild zwijn met varkenspest buiten kerngebied Duitsland

Rotte wilde zwijnen

Bron: Nieuwe Oogst

In de Duitse deelstaat Brandenburg is een wild zwijn, een big, met Afrikaanse varkenspest (AVP) gevonden buiten het ingestelde kerngebied. Het nieuwe besmettingsgeval is in de gemeente Friedland, ongeveer 15 kilometer ten westen van het vorige kerngebied. Dit oude kerngebied wordt fors uitgebreid en er komt een omheining om deze nieuwe zone.

Het dode wilde zwijn werd maandag gevonden, vandaag werd bekend dat het dier getroffen is door Afrikaanse varkenspest. Omdat het hier om een big gaat, is er de vrees dat de zeug en de andere frishlingen ook besmet zijn en het virus verder verspreiden, meldt Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB). In de omgeving wordt dan ook gezocht naar méér getroffen wilde zwijnen..

Stroomdraad moet tegenhouden

Het AVP-crisisteam van de deelstaat Brandenburg anticipeert meteen op deze nieuwe situatie. De beperkingsgebieden zijn meteen fors vergroot. Ook wordt rond die nieuwe gebieden direct een tijdelijke afrastering met schrikdraad geplaatst, dat op termijn wordt vervangen door een permanent hek. Dat laatste kost meer tijd.

Naast de big buiten het oude kerngebied, zijn vrijdag ook tien zwijnen binnen dit gebied gemeld. Daarmee komt het totaal bij onze oosterburen op 114.

Print Friendly, PDF & Email