Veel wolvenactiviteiten van Noord- tot Zuid-Nederland

Bron: Bij12-

Wolvenpaar Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân

In deze regio is een wolvenpaar vastgesteld. Dit paar lijkt de regio van Zuidoost-Fryslân en Zuidwest-Drenthe als kerngebied te hebben, waarbij een gebied daaromheen betrokken wordt in het territorium. De wolven trekken gezamenlijk op en eten samen. Vanwege paarvorming is actieve monitoring opgestart en zal blijken of er sprake is van roedel vorming.

Veluwe

Ook blijkt uit verschillende waarnemingen dat de gevestigde wolven op de Noord-Veluwe volop in beweging zijn binnen het hele territorium. Ze leggen daarbij grote afstanden af. Dit is normaal gedrag in de winterperiode. Het aantal te bejagen wilde prooien is dan relatief laag, waardoor het territorium op zijn grootst is. Omdat er in de zomermaanden meer jonge prooidieren zijn, is het eenvoudiger jagen voor wolven. Het territorium wordt dan weer verkleind tot het kerngebied, waar de welpen geboren en grootgebracht worden. Verschillende nakomelingen van de roedel van de Noord-Veluwe zijn op zoek naar een eigen territorium, zo blijkt uit verschillende waarnemingen als keutels en camerabeelden.

Zuid-Nederland

Ook in de regio Zuidwest-Brabant en Zeeland is veel wolfactiviteit waargenomen. In Noord-Brabant zijn in totaal zes verschillende wolven waargenomen. De wolf die zich een tijd geleden gevestigd had op De Groote Heide is gesignaleerd in Duitsland. Het is niet zeker of deze wolf Nederland definitief verlaten heeft.

Aanrijdingen

In de afgelopen periode hebben vier aanrijdingen met wolven plaatsgevonden. Waaronder twee Vlaamse welpen. Eén wolf heeft de aanrijding overleefd, want drie weken later is zijn DNA aangetroffen bij een schademelding.

Wolvendata (schademeldingen en cijfers)

BIJ12 ontving 152 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren. In 112 gevallen is bevestigd dat dit om een wolf ging. Bekijk hier direct de laatste schademeldingen- en de bijbehorende DNA-uitslagen van de afgelopen periode.

Samenwerking

BIJ12 is de organisatie die namens provincies de beleidsuitvoering van het dossier van de wolf verzorgt. Dit heeft onder andere betrekking op monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade. Dit bericht is tot stand gekomen met medewerking van Zoogdiervereniging (monitoring Wolvenmeldpunt), Wageningen University & Research (WENR, DNA-analyses) en het CEwolf consortium (Centraal Europese wolvenpopulatie, internationale uitwisseling genetische data).

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.