Weer uitbreiding Belgisch AVP toezichtsgebied in de Belgische provincie Luxemburg

Met ingang van vandaag, 1 juli 2019, is het toezichtgebied van de Afrikaanse Varkenspest (AVP) in de Belgische provincie Luxemburg met 7.000 hectare uitgebreid. Dit heeft de Waalse minister van Landbouw René Collin bepaald nadat er twee nieuwe gevallen van met AVP besmette wilde zwijnen werden aangetroffen in de regio Aubange.

De Waalse minister van Landbouw René Collin heeft met ingang van 1 juli 2019 nieuwe maatregelen afgekondigd ter bestrijding van de AVP in de provincie Luxemburg. Aanleiding is de vondst van twee met het AVP besmette wilde zwijnen in Rachecourt (Aubange). Dit gebied was eerder weer vrijgegeven.

Afsluiting

Deze recente vondst is voor minster Collin aanleiding om circa 7.000 hectare bos in het zuiden van de provincie Luxemburg (wederom) voor eenieder en elke activiteit af te sluiten. Dat stelt persbureau Belga. Tijdens een persconferentie in Libramont onderstreepte minister Collin dat de Afrikaanse varkenspest nog zeker geen afgesloten verhaal is. Zijn streven blijft om voor 31 december 2019 het gehele gebied in de provincie Luxemburg vrij te hebben van wilde zwijnen.

‘Slechts’ 2 nieuwe gevallen

Het aantal vondsten van met AVP besmette wilde zwijnen in de Waalse provincie Luxemburg vertoont een zeer duidelijke dalende tendens. Eind mei was sprake van in totaal 814 AVP-besmette wilde zwijnen. Twee weken later, op 11 juni, waren dit er 821 bij 3.029 onderzochte kadavers. Weer twee weken later, op 24 juni, waren ‘slechts’ twee nieuwe AVP gevallen geregistreerd, en staat de tellers sindsdien op 823 van de in totaal 3.166 onderzochte kadavers.

Print Friendly, PDF & Email
Bladwijzer maken Permalink.

Reacties zijn gesloten.