Wilde zwijnen: inperken of de ruimte geven?

Het word lokaal ook wel het ‘kanaal des doods’ genoemd, de Zuid-Willemsvaart vlakbij Weert. Inmiddels zijn er al zoveel wilde zwijnen in verdronken, dat de provincie Limburg heeft besloten er een natuurviaduct aan te leggen. Dat is tegen het zere been van de boeren in de omgeving, die zich zorgen maken over hun akkers. Het past in een discussie die we steeds vaker zien terugkomen in Nederland: geven we ruim baan aan het wild, of stellen we perk en paal aan de groei?

Rob van Schijndel, gebiedsmanager Midden-Limburg van Natuurmonumenten, is blij met de komst van het viaduct. Het kanaal ligt midden op een migratieroute van de zwijnen en op deze manier kunnen ze op een veiligere manier hun weg vervolgen.

Boeren

Boeren uit de omgeving zijn minder verheugd. Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, voorziet een hoop problemen. Aan de andere kant van het kanaal ligt boerenland, wat nu het gevaar loopt om flink beschadigd te raken door de komst van de zwijnen. De wilde zwijnen staan erom bekend dat ze in korte tijd grote stukken land omploegen, op zoek naar insecten of kleine nootjes die op de oppervlakte van de grond te vinden zijn. De boeren kunnen zo geconfronteerd worden met flinke financiële schade.

Wat Faassen betreft gaat er vanaf nu strenger de nulstand worden gehandhaafd. De nulstand – het principe dat elk wild zwijn in het gebied moet worden afgeschoten – is in grote gebieden van Limburg en omliggende provincies actief. “Maar”, zegt Faassen, “een derde van Limburg beslaat natuurgebied waar de zwijnen mogen leven. Dat lijkt me voldoende ruimte.” Strenger en frequenter jagen is wat betreft Faassen ook nodig vanwege hun snelle voortplantingsgedrag. “Deze zwijnen krijgen per jaar wel vier nieuwe jongen, waardoor ze zich enorm snel voortplanten.”

Rob van Schijndel is bekend met verhalen van overlast en is ook niet tegen beheer van wilde zwijnen, maar vind de handhaving van de nulstand niet realistisch. “Ze zitten overal, daar valt niet op te handhaven. Bovendien, we zijn ook blij met dit wild. Ze zijn een verrijking van onze natuur.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.