Wilde zwijnen na reddingsactie afgeschoten

Schermafbeelding 2014-09-15 om 17.10.53Vier wilde zwijnen, die na een reddingsactie van de brandweer uit de Zuid-Willemsvaart in Weert zijn gehaald, zijn na die actie afgeschoten door een Boa/Jachtopzichter uit Weert .

Zondagavond laat rukte de Weertse brandweer opnieuw uit, na een melding van een schipper, om een wild zwijn uit het water te redden. Dat was in de haven van de Industriekade in de Zuid-Willemsvaart.Weert

De schipper hoorde het dier in het water, tussen de wal en zijn schip, dat aangemeerd lag ter hoogte van meelfabriek Unicorn. Toen de schipper met zijn hond aan boord ging, zwom het dier richting Stadsbrug. Hij belde tegen 22.45 uur de brandweer die tot 00.30 uur naar het dier heeft gezocht.De brandweer vermoedt dat het gaat om een wild zwijn dat dat hoort bij de groep hoort die zondagochtend in de Zuid-Willemsvaart is aangetroffen. Tot aan de Biesterbrug in Weert is tevergeefs met een bootje naar het dier gezocht. De brandweer vermoedt dat het wild zwijn inmiddels verdronken is of dat het mogelijk toch een ander dier was, mogelijk een gans.

Zondagochtend werden vier zwijnen die door de brandweer uit het water van de Zuid-Willemsvaart waren gered, afgeschoten door een medewerker van Wildbeheer. De dieren mogen in Nederland alleen in de Hoge Veluwe en in de Meinweg leven. Elders mogen ze worden afgeschoten. Het afschieten van de dieren heeft grote commotie tot gevolg gehad. Volgens regelgeving mogen er op zondag geen dieren in de vrije natuur worden afgeschoten.In totaal zijn acht nog jonge, wilde zwijnen zondagmorgen bij sluis 16 in de Zuid-Willemsvaart beland. Vier werden niet levend uit het water gehaald, de andere vier zijn afgeschoten. De brandweer uit Weert zette twee boten in voor die reddingsactie.

Provincie niet blij met afschieten zwijnen

Verantwoordelijk provinciebestuurder Patrick van der Broeck gaat maandag praten met de jagers, die zondag vier wilde zwijnen in Weert doodschoten. Dat gebeurde direct nadat de brandweer de dieren uit de Zuid-Willemsvaart had gered. Vier andere zwijnen die ook te water raakten, verdronken.

De provincie Limburg is volgens Van der Broeck niet blij met de actie: ,,Ik kan de publieke verontwaardiging heel goed begrijpen.” Hij vindt dat het provinciale jachtbeleid ,,wel erg naar de letter is uitgevoerd en niet naar de geest.” De Partij voor de Dieren stelde zondag al Kamervragen over het incident. PVV-Kamerlid Dion Graus, de bedenker van de dierenpolitie, wil dat de jager die de zwijnen afschoot zijn jachtakte inlevert.
In Nederland mag volgens de Flora- en faunawet, waar de jacht onder valt, niet op zondag worden gejaagd. Dat geldt ook voor de kerstdagen, nieuwjaarsdag, hemelvaartsdag en tweede paas- en pinksterdag. Van deze regel mag alleen worden afgeweken als er sprake is van een noodsituatie. Of dat in Weert het geval was, moet nog worden uitgezocht.

via Dagblad De Limburger – Limburgs Dagblad.

Zie ook de reacties van de Provincie Limburg/Regionale Brandweer/KNJV hierop

Reactie Wildbeheereenheid Susteren/Graetheide;

De Wbe keurt deze wijze van doden en omgaan met wilde dieren als geheel onjuist en voldoet helemaal niet aan de normen en de wijze waarop je als jager dient om te gaan deze wildsoort. Zij vindt dat deze Boa/Jachtopzichter onjuist heeft gehandeld in diverse opzichten.

  1.  een gevangen dier mag je niet doden met een ontheffing  op zondag
  2. door het gebruik van zijn bijzonder verlof zoals aangaf ivm de verkeersveiligheid was totaal geen sprake en dus ook geen reden om hiervan gebruik te maken.
  3. Tevens is de wijze waarop is omgegaan met zijn zwaar kaliberbuks onveilig en hadden er gemakkelijk ongelukken kunnen gebeuren.
  4. Al met al toont aan dat deze Boa/Jachtopzichter de jachtorganisaties een behoorlijk slechte reputatie heeft bezorgd die ons totaal niet toekomt.
  5. Zij hadden de wilde zwijnen gewoon los kunnen laten in het aanliggende natuur terrein van Natuurmonumenten en was er niets vreemds gebeurt.
  6. De Wbe is van mening dat de Boa/Jachtopzichter zijn bijzonder verlof en ook zijn jachtakte dient in te leveren want zijn handelen was een een jager onwaardig.
Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.