Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
Dieren kunnen schade veroorzaken in de agrarische sector. De grondgebruiker is zelf verantwoordelijk om potentiële schadesituaties en dreigende schade te onderkennen en om deze schade te voorkomen en te beperken middels het nemen van preventieve maatregelen.
In veel gevallen is het nemen van dergelijke maatregelen alleen niet voldoende om de schade adequaat te bestrijden en is ook verjaging met ondersteunend afschot noodzakelijk. De grondgebruiker zal hiertoe de hulp inroepen van de jachthouder.
Het starten van een aanvraag doet u via MijnFaunazakenDeze link opent in een nieuw tabblad, het online portaal van BIJ12 voor de registratie en afhandeling van tegemoetkomingsaanvragen in faunaschade. Op deze pagina vindt u instructievideo’s van MijnFaunazaken.Ga direct naar MijnFaunazaken
Voor de belangrijkste schadeveroorzakende diersoorten heeft BIJ12 een Faunaschade PreventieKit (FPK) opgesteld. Hierin staat welke niet-dodelijke maatregelen u kunt nemen om effectief faunaschade te voorkomen. U bent als agrariër of grondgebruiker zelf verantwoordelijk voor het voorkomen of beperken van faunaschade.
Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen, moeten er voor kwetsbare gewassen minimaal twee effectieve maatregelen genomen worden. Voor kapitaalintensieve gewassen wordt ook de inzet van een deugdelijk raster vereist bij schade door zoogdieren. Let op: Ga altijd na of het gebruik van deze middelen in uw situatie is toegestaan, er kan een omgevingsvergunningsplicht voor een flora -en fauna-activiteit gelden. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij uw provincie.
In onderstaande tabel zijn de gewassen gecategoriseerd in kwetsbare gewassen, kwetsbare & kapitaal intensieve gewassen en overige niet-kwetsbare gewassen zodat u voor uw gewas kunt bepalen of er preventieve maatregelen genomen moeten worden. In onderstaande FPK’s leest u meer over de verschillende preventieve maatregelen. Soms is het toegestaan of wordt het zelfs vereist om dieren te doden. Hierover leest u meer onder ‘Schade bestrijden’.
Onderstaande FPK’s gelden vanaf 1 november 2024. De FPK’s die gelden tot en met 31 oktober 2024 blijven beschikbaar.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door bevers kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door beverratten en muskusratten kunt voorkomen of beperken.
Lees meer over Beverratten en muskusratten
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door bruine en zwarte ratten kunt voorkomen of beperken.
Lees meer over Bruine en zwarte ratten
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade zoals bijvoorbeeld mais door dassen kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door hout-, holen- en verwilderde duiven en Turkse tortels kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door wilde eenden, koeten en waterhoenen kunt voorkomen of beperken.
Lees meer over Eenden, koeten en waterhoenen
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade zoals grasland door ganzen kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door hazen en konijnen kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door edelhert, ree en damhert kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door fazanten kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door spreeuwen, lijsterachtigen, mussen en mezen kunt voorkomen of beperken.
Lees meer over Kleine zangvogels
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door kraaien, roeken en kauwen, evenals eksters en gaaien, kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door marterachtigen kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door kokmeeuw, zilvermeeuw en grote en kleine mantelmeeuw kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door muizen en mollen kunt voorkomen of beperken.
Lees meer over Muizen en mollen
Laat zien met welke preventieve maatregelen u landbouwschade door met name de buizerd en de havik kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door wilde zwijnen kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u schade door wolven (of de goudjakhals) kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u schade door vossen kunt voorkomen of beperken.
Laat zien met welke preventieve maatregelen u gewasschade door zwanen kunt voorkomen of beperken.