De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
WILDBEHEEREENHEID SUSTEREN/GRAETHEIDE

Kunstbouw vos

kunstbouw-vos-kellyDe Jacht met de hond op een kunstbouw of normale vossenburcht is vooral spannend en gelijktijdig ook goed voorbeeld voor de samenwerking tussen de hond en zijn baas en noodzakelijk voor de wildsoorten in je jachtveld. Je kunt er niet genoeg aan doen.

De kunstbouw is geen vangmiddel, maar een hulpmiddel om de vossenstand  te reguleren. Je hebt hiervoor alleen de toestemming van de grondeigenaar en de grondgebruiker nodig. De landelijke vrijstelling art 65 en bijlage 1 Besluit beheer en schadebestrijding diersoorten, geeft je toestemming om bij schade of te verwachten schade de vos te bestrijden.

kunstbouw vos werkingAlgemeen:

Warm en droog

De kunstbouw bestaat standaard uit negen meter buis, een ketel van zes tegels en een broekstuk, dit is een tweedeling in de buis vlak voor de ketel. Dit broekstuk zorgt ervoor dat de vos de bouwhond eenvoudig kan passeren om te springen. Vanuit de ketel gezien dient de pijp eerst iets af te lopen om de ketel droog en warm te houden, vervolgens loopt de pijp recht naar de uitgang en met een bocht wordt voorkomen dat er trek gaat ontstaan en worden de bouwen beter aangenomen..

De vos kruipt in de kunstbouw omdat het een droge, warme en bovenal rustige plek is. In natte gebieden kan een kunstbouw bovenop de grond worden gelegd en toegedekt worden met aarde. Een kunstbouw houdt de ’s nachts rondstruinende vossen vast in het jachtveld. Als hij eenmaal door een vos is aangenomen dan blijven ze komen, omdat er vossenlucht in de bouw hangt.

Waar kan ik het beste een kunstbouw voor de vos aanleggen?

 • De vos trekt altijd langs een dekking of er doorheen. Deze lijnvormige elementen in het landschap- zoals singels of bosranden- greppels, en graven zijn de plekken om een kunstbouw in te graven.
 • Tijdens een sneeuwdek kunnen de gangen van de vossen goed worden nagegaan zodat je een geschikte locatie kunt bepalen voor een kunstbouw, die je in de zomer aanlegt.
 • In het bos van de kunst gebouw is aanzienlijk slechter dan aangenomen in het veld .
 • In open landschap met houtwallen en bosschages en verhogingen nemen de kansen toe zijn en  goede plaatsen voor een kunstbouw
 • De hoogste punten van lange graven zijn voor een kunstbouw  een ideale plek, de ketel op de hoogste plek te zijn en dient indien mogelijk , met geel zand de bodem bedekt te zijn dit geldt ook voor de pijpen. De ingang dient uit de wind te liggen, doorgaans betekent dit richting het oosten. Om dit te realiseren gebruikt Jan  Janssen uit Siebengewald bochtjes van 45″ in de constructie van de pijp.
 • Is een vossenburcht aanwezig , of in de onmiddellijke omgeving , dan zijn dat ook goede locaties.
 • Heidevelden of drassig gebied zijn slechte locaties . Hier wordt alleen aanbevolen om bovengrondse constructies te gebruiken.
 • De meeste jachthouders kennen hun veld en weten heel goed welke geschikte locaties zijn of niet.
 • Goede controle mogelijkheid van de kunstbouw is belangrijker dan op een ver afgelegen punt .
 • Een klein pad naar de ingang is belangrijk.
 • Zorg dat de kunstbouw zowel in de ketel als in buizen voorzien is van voldoende gele zand of groffe mestelzand.
 • Betonnen kunstbouw JanssenOnderhoud van een kunstbouw is zeer belangrijk dit kan het beste in eind september en begin oktober gedaan worden, door de ingang die begroeid is weer vrij te maken, en door frisse gele zand aan de ingang aan te brengen.
 • Wil men controleren of de pijpen en de ketel nog open zijn dan kun je het beste de hond erop zetten als  hij vooruit terug komt dan weet je dat de bouw open is  en hoef je niets te doen
 • In de eerste weken na de plaatsing of onderhoud een paar veren in de ingang of een stuk vel van een haas of konijn..
 • Niet goed is een loederplaats direct in de buurt aan te leggen met bijvoorbeeld slachtafval, de vos zal het meenemen in de kunstbouw en zodoende wordt deze dan onbruikbaar.
 • Probeer de ingang van de kunstbouw zo te camoufleren dat hij ook lijkt op een normale ingang van een vossenbouw, vooral met zand kun je camoufleren en deze moet zodanig gelegen zijn dat hij ervoor ook in de zon kan liggen, dus de oostkant is dan natuurlijk het beste, zie foto.
 • Wil je vos sturen in een bepaalde richting waar je een vrij schootsveld heb, dan zet je kanten waar niet wil dat hij naar toe gaat als hij springt af met takkenbossen maar zodanig natuurlijk dat het niet opvalt of je maakt de ingang langer
 • Een das woont graag in een kunstbouw zeker als deze goed gelegen is en droog, je hebt dan het probleem dat de das er gras en hooi in sleept om de ketel mee te bekleden. Binnen de kortste keren is de kunstbouw dan ook niet meer geschikt voor een vos, je zult dan de ketel moeten openen en schoonmaken.
 • Tijdstip jacht kunst of gewone bouw; omdat in vroege morgen de vos nog onderweg kan zijn naar zijn burcht moet men niet te vroeg beginnen, maar om ‘s-middags pas te beginnen is af te raden daar het vooral vroeg donker wordt in de wintertijd wanneer je bijvoorbeeld aan een normale vossenburcht moet gaan graven of evt. nagezocht moet worden. Dit geldt dan weer niet voor een kunstbouw.
 • Het gedrag van de jager aan de kunstbouw is zeer belangrijk wil men succes hebben, rekening houden met de wind, dus altijd wind af van de bouw opstellen, zodat men de ingang goed in de gaten kan houden en schutters die rustig zijn en hun kans afwachten voordat men schiet, zodat men zeker is dat de hond niet vlak achter de vos zit.
 • Zorg bij het schot dat er geen aangeschoten vos weer terug in de kunstbouw kan lopen, want dan heb je een probleem om deze weer eruit te krijgen.

De belangrijkste punten voor de honden bij de jacht aan de kunstbouw;

 • kelly2_smallEen hond die gebruikt wordt voor de vossenjacht dient gezond te zijn  en minstens eenmaal per maand een wormkuur te krijgen.
 • Vooral jonge honden voorzichtig behandelen bij het werk in een kunstbouw of gewone vossenbouw.
 • Te scherpe honden mogen niet op een kunstbouw worden ingezet, vooral omdat als er een das in zit,  dit vaak tot grote verwondingen bij de hond kan opleveren, met ook een dodelijke afloop, en dat wil niemand meemaken. Honden met veel ervaring en successen zijn niet in deze categorieën te vinden.
 • De ideale hond voor de kunstbouw is een teckel of Jack Russell het moet een hond zijn die de vos wel bedreigt en tussendoor steeds naar buiten komt om zich ervan te vergewissen of zijn baas nog buiten staat te wachten en je hem, indien het te lang duurt, kunt terugroepen.
 • Neem altijd verband en een ontsmettingsmiddel mee voor het reinigen van de  kleine wonden, liefst een spray dat gaat het gemakkelijkst, zoals Hydrovet wat speciaal voor honden en katten is gemaakt. (Kosten rond de € 17,– voor 30 ml.)
 • Met grote wonden direct naar en veearts gaan om deskundige hulp voor je jachtmakker te verkrijgen. Bij narcose altijd om de laagste dossering vragen, die hiervoor geschikt is.
 • Honden moeten na een verwonding voldoende rust krijgen om volledig te herstellen.
 • Honden moeten ook  na het zware werk in de bouw warm blijven en dus niet in een koude auto laten zitten, om nier problemen te voorkomen.
 • Weet je dat er een das op zit, zet dan nooit een hond op deze kunstbouw maar open de ketel en probeer de das te verjagen, lukt dit niet laat dan de ketel open en hij zal vertrekken.
 • Nooit een teckel en terriër tegelijk inzetten op een kunstbouw, honden die sociaal zijn naar andere honden zijn dan zeer belangrijk.
 • Honden die nog eens extra aangemoedigd worden veroorzaken honden die luid gaan blaffen en ook nog eens langer in de kunstbouw achterblijven.

Kans op succes;

 • Jagers die veel jagen op de vos in de bouw of kunstbouw rekenen op 1 op de 10 tot 12 keer dat als  de bouw belopen is en de vos er ook aanwezig is.
 • Als je dus elke kunstbouw elke 3 tot 4 weken controleert en dat dus 4 keer per jaar, dat ik dus gemiddeld elk derde jaar er een vos in aantreft.
 • Het is natuurlijk een statisch gegeven, het kan ook gemakkelijk dat er bij elke controle 1 of 2 vossen aanwezig waren, maar er zijn er ook waar nooit een in komt. Hoe minder vossen hoe minder kans op succes, natuurlijk.

De kunstbouwen en wat kosten deze?

De kunstbouwen zijn te verkrijgen bij diverse aanbieders (via google) de kosten kunnen dan nogal wat verschillen en het schilt natuurlijk ook of je zelf ophaalt en of je ze laat brengen.

Deze kunstbouwen worden in Duitsland ook veel gebruikt voor de vos.

Worden ook prima aangenomen door de marterhond (Mecklenburg en Brandenburg). Er zijn instanties die subsidie verstrekken voor de aanleg van deze bouwen ter bestrijding van de vos. Zoals: “Inrichtingsmaatregelen project Investeringsplan weidevogels Groningen 2009”

 

kustbouw-021_small1
De cpl. kunstbouw met bocht uitgelegd
kustbouw-020_small1
Overgang van 1 pijp naar 2 pijpen van de ketel met zeshoekige stenen,

die gemakkelijker te leggen zijn als grotere buizen

Print Friendly, PDF & Email