De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
WILDBEHEEREENHEID SUSTEREN/GRAETHEIDE

Jagen in Groot-Brittanië

HighlandsOm in Groot-Brittannië te kunnen jagen dient men te beschikken over een zgn. British Visitors Permit.(BVP)

Deze Permit dient door de Britse gastheer (sponsor) te worden aangevraagd bij de politie in het gebied dat wordt bezocht. De gastheer kan zijn een in Groot-Brittannië woonachtig privé persoon (jachthouder/schadebestrijder) of het jachtreisbureau dat in Groot-Brittannië een vestiging heeft.

Om deze aanvraag te kunnen doen, heeft de gastheer van zijn gast nodig:

a)   een fotokopie van de Nederlandse jachtakte

b)   een kopie van het gehele Europese Schietwapenpaspoort 1)(Dit EU Vuurwapenpaspoort blijft ook na de Brexit geldig voor de gehele UK)

Men dient er rekening mee te houden dat de Britse politie  plm. 6 weken nodig heeft om het Permit op te stellen en het originele Europese Schietwapenpaspoort af te stempelen. Wanneer men het Permit en het inmiddels afgestempelde paspoort van de Britse gastheer heeft ontvangen, kan men met het wapen naar Groot-Brittannië reizen. Het niet volledig voldoen aan bovengenoemde eisen heeft reeds geleid tot het in beslag nemen van wapens door de Britse douane.

*) Sommige estates eisen een WA-verzekering van £ 5 miljoen of meer. Aangezien dit geen wettelijke eis is, is de NOJG-WA Jacht verzekering uit te breiden, dit kan op aanvraag via het secretariaat van de NOJG.Het Permit is maximaal 12 maanden geldig. Een WA jachtverzekering is verplicht. De NOJG WA jachtverzekering geeft ook dekking in Groot-Brittannië, zie de Engelse vertaling op uw verzekeringsbewijs. Op de achterzijde van het verzekeringsbewijs is in drie talen, waaronder Engels, aangegeven dat men verzekerd is*).

Kosten BVP

Buitenlandse bezoekers vuurwapen vergunningen

  • 1-5 personen £20 per persoon en geldig voor een heel jaar
  • 6-20 mensen from £60 voor de groep

*) Opgelet: Een vergunning moet worden ondertekend door de Buitenlandse jager wanneer hij/zij deze ontvangt. Hierbij zijn ook de instructies en de voorwaarden die de bezoeker moet naleven. Instructies zijn hetzelfde op elke vergunning hoewel voorwaarden tussen de politiediensten variëren kunnen en zorgvuldig moeten worden gelezen wanneer er vergunningen worden ontvangen.

Een Europees schietwapen paspoort is voldoende bewijs voor het legale bezit van een wapen en de bijbehorende munitie en zeker ook als je in bezit bent van de UK Permit. Bij boeken van uw reis per boot direct ook de formulieren evt. invullen voor het reizen met wapens, zodat als U op de boot incheckt bekend is dat u wapens en munitie bij U heeft, je kunt dan gecontroleerd worden, maar dat is dan meestal een formaliteit. Dit geldt ook voor het verlaten van Engeland dient dit ook bij de douane en boot waarmee u terug reist aan te geven. U voertuig wordt dan op een speciale plaats op de boot geparkeerd.

Een verkeerd serienummer of kaliber kan voorkomen dat de vuurwapens in beslag wordt genomen door de douane/UK Border Agency in Groot-Brittannië en zullen uw jachtreis zeker bederven, dus controleer alles goed en vraag tijdig aan zodat u niet in tijdnood kunt komen.

Munitie t.b.v de jacht

Deze kan men gewoon kopen op de verkregen vergunning bij de lokale wapenhandelaren of meenemen uit Nederland. (PS, in Engeland is lood ook toegestaan)


1) Het Europese Schietwapenpaspoort is voor inwoners van de Europese Unie (EU)  verplicht bij het vervoer van wapens door de landen van de EU. Naast het paspoort dient men schriftelijk aan te kunnen tonen waarom het wapen wordt vervoerd (bijv. door een schriftelijke jachtuitnodiging). Het Europees Schietwapenpaspoort is te verkrijgen bij de lokale politie, waar je de jachtakte aanvraagt in Nederland en kost € 5,–. Het paspoort is één jaar geldig en kan elk jaar worden verlengd. De politie in Groot-Brittannië geeft d.m.v. een stempel in de kopie van dit paspoort de houder ervan toestemming om met het wapen het land binnen te komen.(Dit EU Vuurwapenpaspoort blijft ook na de Brexit geldig voor de gehele UK)

*)In gevallen dat nog een hogere verzekering wordt geëist, adviseren wij U lid te worden van de BASC. In het lidmaatschap van de BASC is een verzekering van 15 miljoen pond opgenomen. Deze verzekering geldt voor buitenlanders overigens alleen in Groot-Brittannië.

Jachtseizoenen in Groot-Brittannië

Algemeen: 

In heel Groot-Brittannië mag gejaagd worden vanaf een uur voor zonsopkomst tot een uur na zonsondergang.

Voor het volledige overzicht van alle jachtseizoenen in de UK ; Jachtseizoenen UK Pdf logo

 

Print Friendly, PDF & Email