De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
WILDBEHEEREENHEID SUSTEREN/GRAETHEIDE

Bunkerkastval systeem

De Krefelder Kastfalle systeem ( Duitsland)

De betonnen kastval voor vossen, verwilderde katten en wasbeer/marterhonden

Het aantal predatoren versus kleinwild en weidevogels neemt hand over hand toe. De bestaande middelen zijn door een drukke agenda veelal afhankelijk van een hoge gelukfactor of gewoonweg niet afdoende doeltreffend. Daarnaast staat niet elk veld toe dat er regelmatig op bijvoorbeeld vossen wordt gejaagd. Soms omdat het een terrein betreft van een natuur beherende organisatie of omdat het bijvoorbeeld een ganzengedooggebied betreft. In andere gevallen omdat er steeds meer publiek in of rond het jachtveld aanwezig is dat aanstoot neemt aan onze activiteiten. Ook worden steeds meer middelen verboden, zoals de lichtbak die in Friesland en sommige andere provincies al niet meer mogelijk is.

Er is dus steeds meer behoefte aan een vangmiddel dat zowel doeltreffend als weidelijk is. Een systeem dat dag en nacht vangt en opgaat in de omgeving waar het geplaatst is. Bovendien moet het systeem in het kader van weidelijkheid de jager laten weten dat er actie ondernomen moet worden. Daarmee bespaart het systeem tevens tijd want als er niets in de val zit, hoeft de jager er ook niet heen om te controleren. Dit bespaart niet alleen tijd maar ook (reis)kosten.

Algemeen:

Het  vangsysteem is volledig mechanisch. Alleen het meldsysteem is nog electronisch. Hierdoor is het niet alleen minder storingevoelig geworden dan de eerdere systemen, maar nu voldoet het ook aan de eisen voor de meeste Duitse deelstaten waar een volledig electronisch systeem  niet is toegestaan. Zodra de vos het triggersysteem  passeert, worden mechanisch de kleppen gesloten en geborgd. De vos kan de klep nu ook niet meer openen. De eigenaar wordt dan meteen door het MobyJagd systeem via GSM op de hoogte gebracht van de vangst. Hierdoor wordt vermeden dat een gevangen dier te lang in de duiker opgesloten blijft en verkommert. Mede hierdoor  kan gesproken worden van diervriendelijk vangen, hetgeen met name in Duitsland meer en meer wordt voorgeschreven

De  Kastval is het juiste antwoord op de vraag hoe je de vossen en andere predatoren populaties op een verantwoorde manier terug kunt dringen. Op dit moment is dit systeem door meerdere natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Unesco, in Europa, in gebruikt met goede resultaten in het belang van jacht en natuurbeheer in het algemeen. In het bijzonder voor de bedreigde vogelsoorten. Vermeldenswaard is tevens het feit, dat de investering in een MobyJagd duiker val systeem zeer verantwoord is. Bewezen is dat door minder kilometers af te leggen om de val te bezoeken, en de besparing in tijd, binnen 2 jaar de investering terug verdiend is.

De jachtpassie gaat met dit systeem niet verloren maar wordt zelfs versterkt.   Het principe is zowel technisch vernuftig als eenvoudig te gebruiken. U plaatst de vangpijp op een geschikte locatie, plaatst wat aas in de pijp, activeert het systeem en kunt naar huis. Elke dag ontvangt u een sms waarin het systeem aangeeft zichzelf te hebben gecontroleerd en hoeveel stroom er in de batterijtjes zit (deze gaan lang mee) En uiteraard zodra de val dichtvalt omdat er bijvoorbeeld een vos in is gelopen. In dat geval krijgt u ook om de 12 uur een herinnerings sms zodat u niet kunt vergeten naar de val toe te gaan.   Hoe u de vangpijp plaatst, is afhankelijk van de plek waar u deze wilt plaatsen. De vangpijp hoeft niet perse te worden ingegraven. Op de foto ziet u een succesvolle opstelling van een vangpijp naast een bult veldafval. De pijp ligt in de hoek van de bult en de grond. Hier is alleen wat riet over de pijp getrokken tot deze aan het zicht is onttrokken. De ronde ingangen nog wat camoufleren om het helemaal aan het oog te onttrekken maakt de opstelling af. U kunt de vangpijp ook ingraven in een talud bij een sloot of langs een rietkraag plaatsen. Omdat er zowel met een betonnen als pvc-pijp kan worden gewerkt, is de opstelling wat meer of minder mobiel.   Houdt u bij het plaatsen van de vangpijp rekening met de heersende windrichting. Het mooist is het natuurlijk als de wind door de vangpijp blaast en zo de geur van aas verwaait over het veld. Alle aas werkt goed, slachtafval, sardine of gerookte makreel.

 

Als de vangpijp om welke reden dan ook niet op deze manier geplaatst kan worden, helpt het om naast de vangpijp een paaltje te slaan waarop u een korfje plaatst met daarin aas. Dan komt op deze manier de geur ook in het veld en wordt de aandacht van de betreffende predatoren ook getrokken. Als ze dan eenmaal dichtbij de vangpijp zijn vinden ze het aas in de pijp snel genoeg.   Succes is verzekerd.

U krijgt een betere balans in uw veld wat predatoren betreft. Het kost u veel minder tijd en uw kleinwild stand zal snel weer vooruit gaan. Ook de weidevogel zal er veel profijt van hebben. Daar waar boeren vergoeding krijgen voor weidevogelbeheer is het wellicht mogelijk de kosten te delen. Hoe meer weidevogels nestelen, hoe meer vergoeding de boer immers krijgt. In Nederland hebben vogelwerkgroepen samen met Natuur beschermings organisaties en met jagers in meerdere provincies verschillende MobyJagd systemen geplaatst (Duikerval- en kunstbouw systemen) en dit alles met succes. Ook deze doelgroep heeft de systemen pas slechts een korte periode in gebruik maar geeft nu reeds positieve geluiden   Graag zou ik al uw vragen beantwoorden en verzoek u dan ook in dat geval contact op te nemen.

Kastval registratie- en meldsysteem.

Een  kastval meldsysteem dat, door gebruik te maken van een verbreek contact, de vangst registreert, en daarna door middel van een GSM communicatie via de mobiele telefoon, en of via Internet de eigenaar hierover informeert. De eigenaar wordt hierdoor in de gelegenheid gesteld meteen in actie te komen om zo onnodig lijden van een gevangen dier te voorkomen – er is hier sprake van diervriendelijk vangen.

De voordelen van dit meldsysteem zijn;

  1. De eigenaar hoeft niet dagelijks zijn val te bezoeken waardoor tijd en – km’s gespaard kunnen worden.
  2. Doordat de vangplek niet dagelijks wordt bezocht, worden er nauwelijks menselijke geursporen achter gelaten waardoor de val eerder door de vos wordt aangenomen.
  3. Er wordt op een zeer efficiënte wijze en diervriendelijk gevangen. Vooral het laatste is heel belangrijk en zal in toenemende mate in Europa voorgeschreven worden, bovendien dient deze vangmethode ook bij iedere natuurbeheerder – jager een goed gevoel te geven. De besparingen zijn wezenlijk – minder kilometers, minder tijd en maken daardoor de investering meer dan verantwoord.

Waarom Krefelder Kastfallesystem kopen

  • Uitstekende resultaten bereikt – zie media berichten.
  • Besparing van tijd en km´s kosten, alleen bezoek aan de vangplek wanneer er een melding via de mobile telefoon ontvangen wordt. Hierdoor geen onnodige verstoring in het veld.
  • Kwalitatief hoogwaardig product. Eenvoudige bediening.
  • Gunstige aanschafprijs, geen onderhoud en tevens energiezuinig.
  • Het systeem vangt diervriendelijk, het dier ondervindt geen lijdensweg.

Zie de brochure en prijslijst KKF_Broschuere_2023

Altijd bereikbaar,

Heeft U vragen over onze Vossenvallen of over het thema vallen jacht? Wij hebben de antwoorden, eenvoudig ons bellen of mail ons als u vertrouwde partner en ervaren kleinwildjagers zullen wij U zo spoedig antwoorden.
Hauptsitz:Thomas Vennekel & Georg Achten GBR
Krüserstr. 36, 47839 Krefeld

Telefon: +49 2151 730614
Mobil: +49 163 7673108
Telefax: +49 2151 56903-20
E-Mail: info@krefelder-fuchsfalle.de
Wir beraten Sie gerne und freuen uns über Ihre Anfrage

Nederland

BOSZICHT – OUTDOOR

Adres: Markveldsedijk 4
Postcode: 7161 MS  Neede (gemeente Berkelland)
Tel:   +31  (0) 545 295063 
Internet: www.boszicht-outdoor.nl
E-mail: info@boszicht-outdoor.nl

Gerjan und Eddy ten Dolle 

 
Print Friendly, PDF & Email