De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
WILDBEHEEREENHEID SUSTEREN/GRAETHEIDE

Moderne wildstroperij

Wildstroperij gebeurt nog steeds

Reewildstrik in IJzerenbos te Susteren april 2004. Deze foto is ter beschikking gesteld door een van de jachtopzichters van onze WBE, Huub Vink

reegeit-in-strik-
Deze foto is van Jachtopzichter Huub Vink ter beschikking gesteld.  Reegeit gevangen met strik.

reewildstrik-in-IJzerenbos
Reewildstrik aan boom

reegeit gestroopt met strik een kwalijke praktijk die nog steeds plaats vindt..

Deze reegeit werd gevonden in maart 2004, de reegeit werd niet opgehaald. Ook na 4 dagen posten door de jachtopzichters van onze wbe kwam niemand om de strik te controleren, de dader(s) zijn echter wel bekenden. Het dier is een ellendige dood gestorven

Bendes nog steeds actief in Zuid-Nederland

In Nederland zijn er in 2012 meer dan 3600 meldingen over stroperij geweest. Vooral het teruglopen van de aangestelde Boa’s door de flink gestegen kosten van de groene Boa’s, verdwijnt ook de kennis en de oren en ogen in het veld.

Pootklem, wildstrik of kruisboog

Er worden soms ouderwetse methoden gebruikt. Zo worden pootklemmen geplaatst of een wildstrik. Een wildstrik is een ijzeren draad in de vorm van een lus. Dieren stikken op deze manier en gaan dan langzaam dood. In een klem kunnen dieren soms dagen gevangen zitten. Volgens boswachter Ger Verwoerd zijn het ouderwetse manieren die in Oost Europa nog worden toegepast.

Politie en justitie slaan alarm over criminele bendes die met speciaal afgerichte honden wild vangen.

Deze manier van jagen is verboden, omdat het er zeer wreed aantoe gaat. Konijnen, hazen en reeën worden letterlijk aan flarden gescheurd.

NOVA heeft dat in beeld gebracht. Het OM zegt dat het al jaren gebeurt.

Voor de kick

De laatste jaren zijn er drie illegale jagersbendes opgerold, maar volgens de politie zijn er veel meer. Het vlees wordt opgegeten door de honden, of verkocht.

Maar de daders doen het vooral voor de kick.

CDA en PvdA reageren geschokt, ze vinden dat er snel maatregelen genomen moeten worden.

De NOJG vindt deze beelden schokkend, zeker nu ook weer bekend wordt dat justitie en vooral de politie weinig hier tegen kan doen daar dit voor hen niet een grote prioriteit heeft.

Dit is echt crimineel gedrag en tegen criminaliteit dient de overheid hard op te treden en vooral zwaar te straffen niet alleen met gevangenisstraf maar ook een hoge boetes voor alles wat zij de natuur hebben aangedaan. Zij hebben totaal geen boodschap aan, of deze hazen, konijnen en reeën drachtig zijn of jongen hebben, zij gaan het gehele jaar door voor hun kick.

Mensen waarvan bekend is dat zij stropen in familieverbanden of grotere groepen met hazenwindhonden mogen na veroordeling, nooit meer zo’n hond in hun bezit hebben.

Indien de politie hier geen tijd voor heeft kan de Marechaussee hiervoor bijstand verlenen en alle moderne opsporingmiddelen moeten worden toegestaan. Er zijn voldoende BOA’s die hiervoor ook ondersteuning willen leveren.

 

 

Print Friendly, PDF & Email