De faunabeheerder gemeente Echt-Susteren en Sittard-Geleen
WILDBEHEEREENHEID SUSTEREN/GRAETHEIDE

Geluiddemper

Geluiddemper ten behoeve van de jacht, beheer en schadebestrijding

Algemeen

“Een geluiddemper dempt nooit al het geluid”. De knal die door de ontbrandende gassen aan de loopmondig wordt veroorzaakt klinkt enigszins stiller (+- 20 tot 25 decibel (dB)). Een goede geluiddemper maakt gehoor bescherming minder noodzakelijk en verstoort daardoor de omgeving minder, dit is weer afhankelijk van het kaliber en soort geluidsdemper en waar je het gebruikt. Wat nog steeds hoorbaar blijft is de supersonische knal van het projectiel wat door de geluidsbarrière vliegt. Dit kan voorkomen worden door zogenaamde ‘subsonische’ munitie te gebruiken. Het is dus een fabeltje uit de film, dat je dan ‘niets meer of weinig hoort van een geweerschot van zo’n 155 dB, dat hoogstens vermindert kan worden met zo’n 20 tot 25 dB’ is absolute onzin!

Geluiddempers en wetgeving

Mag u een geluiddemper hebben?

In Nederland zijn geluiddempers voor vuurwapens (zoals bedoeld in de Wet Wapens en Munitie (WWM) artikel 2, eerste lid, categorie 1 onder 3) verboden. Als er een redelijk belang kan worden aangetoond kan de minister een ontheffing verlenen voor het aanschaffen, voorhanden hebben en vervoeren van een geluiddemper.

Wat moet u doen om een geluiddemper aan te mogen schaffen?

Dan dient u hiervoor een ontheffing aan te vragen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie, afdeling dienst Justis door het aanvraagformulier te downloaden:

Met dit formulier vraagt u een ontheffing aan op grond van artikel 4 of 13 van de WWM. De aanvraag Ontheffing WWM dient door u te worden ingevuld voor de punten die op uw verzoek van toepassing zijn en teruggestuurd te worden.

Aanvraagprocedure

Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u van Justis een brief met informatie over de verdere procedure. Deze bestaat uit een aantal verplichte onderdelen waarmee ze onderzoeken of u betrouwbaar bent en verantwoord met wapens kunt omgaan.

De eerste stap in de aanvraagprocedure is dat u zich persoonlijk meldt bij het Bureau Korpscheftaken van de politie in uw regio. Hiervoor dient u een afspraak te maken. De politie vraagt u ook om hiervoor een WM32 in te vullen met drie contactpersonen (referenten) op te geven bij wie de politie informatie kan opvragen over u als persoon en moet u kunnen aantonen dat u thuis een veilige opslagplaats voor de wapens en munitie hebt. De politie komt dit ter plaatse controleren. (Dit is al gebeurd bij de aanvraag van uw Omgevingsvergunning Jachtgeweeractiviteit)

Als u de ontheffing krijgt, moet u deze persoonlijk ophalen bij de politie.

Welke argumenten kunt u aandragen voor een ontheffing?

Geluiddempers worden steeds vaker toegepast op kogelgeweren voor de jacht, beheer en schadebestrijding.

Belangrijkste argument is natuurlijk om aan te geven dat u met een demper het geluid van een mondingsknal te willen reduceren:

  • Terugbrengen van gehoorbeschadiging bij de schutter en omstanders;
  • Terugbrengen van het geluidsniveau voor de omgeving;
  • Efficiënter afschot vanwege minder verstoring van de omgeving;
  • Effectiever schot door minder terugslag van het wapen;
  • Gelijktrekking met de Europese landen om ons heen zoals Duitsland, Groot Brittannië, de Scandinavische landen enz.

Zijn er al ontheffingen verleend?

Vooralsnog heeft Justis het beleid dat de verleende ontheffingen worden beperkt tot personen die in dienst zijn van een natuurbeschermingsorganisatie. Dit beleid vinden wij onnodig discriminerend. De genoemde argumenten zijn voor alle andere jagers, wildbeheerders en schadebestrijders net zo goed van belang!

Daarom is het erg belangrijk om wel de ontheffing aan te vragen. Anders krijgt men bij de overheid het idee dat er geen gerechtvaardigde behoefte is bij andere jagers!

Geluidsdemper test Frankonia 13.08.2023

Deze Duitse test is door mij vertaald in het Nederlands en geeft duidelijkheid wat van belang is en de verschillen zijn bij de test van diverse geluidsdempers waarbij een kaliber 308 als middelzwaar kaliber gebruikt werd met 10 verschillende geluidsdempers.  Download test geluidsdemper Frankonia

Zie hieronder ook een YouTube video uitleg in het Duits, alles over de geluidsdemper en de aanbevelingen.

Verzorging en onderhoud geluidsdemper

Inschieten

Voor het eerste gebruik van de demper is het belangrijk om te weten dat het schotbeeld van het vuurwapen zal afwijken van het schotbeeld zonder demper. Het vuurwapen zal met gebruik van de demper opnieuw moeten worden ingeschoten. Bij wisselend gebruik met en zonder demper zal het vuurwapen dus iedere keer opnieuw moeten worden ingeschoten. Dit kan zelf gedaan worden of onder begeleiding van onze wapenexperts.

Verzorging

  1. Draai de demper stevig op de loop van het wapen en zorg dat deze goed aansluit op de schroefdraad. Een kleine hoeveelheid special hittebestendig vet kan zorgen dat dit proces makkelijker verloopt.
  2. Controleer na enkele schoten altijd of de demper nog goed vastzit, let op de demper kan erg heet zijn.
  3. Verwijder de demper DIRECT na ieder gebruik. Bewaar hem los en rechtopstaand in een droge ruimte, het liefst in een daarvoor bedoelde demperhouder zodat ook de boven- en onderzijde luchtdoorlatend zijn. Bij voorkeur drogen op of boven een verwarmde radiator. Op deze manier kan de condens die ontstaan is tijdens het gebruik goed verdampen en zal corrosie worden voorkomen.
  4. De demper ook na het drogen met open uiteinde op een veilige plek bewaren, gebruik GEEN vuil afdicht doppen zoals bij een loop.
  5. Verwijder de demper ALTIJD voordat de loop van het vuurwapen wordt gereinigd (doorgehaald). Hierdoor worden ernstige beschadigen, of blokkade van de demper voorkomen.

 Onderhoud

Laat na 300 schoten of jaarlijks groot onderhoud uitvoeren door een erkend jacht en schietsport bedrijf. De demper zal hierbij geheel uit elkaar worden gehaald, worden schoongemaakt en gecontroleerd op eventuele onvolkomenheden.

Binnenzijde Hausken geluidsdemper

Print Friendly, PDF & Email